Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент, каза самият той по бТВ.

На следващите избори ще се кандидатирам. Защото мисля, че тогава вече ще съм на възраст, в която каквото ще съм могъл, ще съм дал на изпълнителната власт. Ще се кандидатирам просто заради играта, допълни той. Генерал Радев затова се прави сега на бабаит, защото знае, че няма да влизам в битка за "Дондуков 2", допълни премиерът.

По повод БСП той обяви, че им знаел "целия репертоар" и се чуди на "колегата Радев", когото винаги е харесвал като ВВС-ар.

Работил съм с него на много учения, в кабинета ми, и винаги съм го слушал и сме взели решение. ..И като го гледах вчера как се гърчи, как искат да го правят политик, а той не може..  Как щял да бъде от някакъв инициативен комитет .. И така ми напомняше Бриго Аспарухов, когато решиха да изкарат генерал срещу генерал за кмет на СОФия, после се скри за 3-4 години... А бе толкова добър командир на ВВС.. Пожелавам му успех на колегата..,

След това Борисов изрази съжаление и към актьора Стефан Данаилов. "Толкова много го харесвам като актьор, но ми е жал за него. Едва ходи, влачат го навсякъде. Гледам го вчера как едва седи на стола до Радев, но всичко е само, за да им придаде нещо", заяви премиерът. 

Борисов каза още, че "имаме още две години" да управляват с Реформаторите и че днес ги е поканил на среща всичките, те - ще си доизкарат мандата.

Той потвърди, че ГЕРБ ще обяви кандидата си във възможния последен ден - 2 октомви, стига да не пречи ... ретроградният Меркурий.

На 2 октомври, живот и здраве, събираме кметовете, изпълнителната комисия, депутатите, министрите... На втори чрез ретроградния меркуий – разсмя се малко той... Защото така, както ги гледаш (на снимка в студиото през това време се виждат 4 дами - Кристалина Георгиева, Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Йорданка Фандъкова, б.р.) идват и казват: "Ау, идва ретроградният Меркурий". Нищо ново не щат да почнат. И Катя Захариева най-много ме тормози с това, ожали се той от правосъдната министърка.  
 
Премиерът допълни и че на втори ще пуснат и всички картички, плакати, видеоклипове, та чак "ще ни втръсне" кандидатът на ГЕРБ до 6 ноември. 

Трябва да сме усмихнати, за да сме по-красиви.

Така той отговори на Антон Хекимян по БТВ на въпроса дали е добре. На забележката на водещия, че са го нарекли куриер и говорител на Ердоган или пощенски гълъб, Борисов каза, че само идиот може да каже такова нещо.

Някой идиот може да го каже. Защото нито Джо Байдън е пощенски гълъб, нито адвокат... Когато сега президентът Обама, вицепрезидентът Байдън, Путин - кой ли не! - търсят варианти за... Как да го нарека – колкото може по-успокояване на ситуацията с Турция.

Защото на нашата граница имаме една 80-милионна държава, която е иконочисеека колос. Ако тя почне да се срива – просто  аз не знам тези хора дали си дават сметка, че ако не се вложи висша дипломация от целия ЕС, от целия свят, последиците са катастрофални, исторически през вековете. То не веднъж и два пъти се е случвало през вековете.

Борисов допълни, че е говорил един час с Доналд Туск за исканията му.

Вече най-ме дразни изречението "България не е сама" - вие не сте сами! Казах и на Меркел - практически действия искам: техника, хора! 

Борисов не скри гнева си от определенията, че тича като васала си в Турция. Той посочи, че не е важно какво се говори за него в България , а какво пише в европейските медии. „Историята ще даде оценка за мен. Борисов пожела на всички негови критици да бъдат привиквани в Европа да се обясняват“.

Според премиера страната ни прави всичко и оградата с Турция ще е напълно готова до седмица. Коментира и това, че 70% от българите не одобряват политиката на Турция.

Аз не мога да разбера – навсякъде се счита за нормално лидерите да могат да се събират, да обменят информация. Ами да - сигурно и 100 % са недоволни от Турция, но ако зададем втори въпрос на тези хора... Понеже ми казвате, че са против политиката на Турция – и аз съм против политиката на Турция. Но това ни е съседът.

Една година имаме по-малък бежански натиск. Ние приключваме оградата. Въпросът е: ако дойдат стотици хиляди на тази ограда, тя ще удържи ли? И иначе ще стреляме ли по тези хора?

Няма ли да се изсипят всичките НПО и какви ли не организации да питат: "Защо така се държите с тях". Ние тогава трябва да ги пуснем.

А ако ги пуснем, какво ще каже българският народ: "Защо вземате такива решения?" Има две тежки решения.

"Ама вие ме прекъсвате... Нали ми зададохте въпрос какво сме говорили", поскара се той на Хекимян, който през това време задаваше въпроси на зрители.

Борисов отговори и на изказването на Радан Кънев, че в момента по програма на Ердоган мигранти получават турски паспорти и след време ще ни залеят законно.

Вместо да ходи по Залцбург на почивка, да беше отишъл на турската граница да види какво е там. По 300 души спираме и връщаме на нощ по границата, без да имаме реадмисия с Турция – благдарение само на тяхната воля.

Той описа своите лични виждания, а те са, че влизането на Турция в ЕС засега е невъзможно и отпадането на визовия режим е невъзможно. Но предпочита облекчен визов режим за държавни служители и др.

По социалистичеко време имаше служебни паспорти, макар че бяха два свята и имаше желязна завеса, илюстрира той идеята си.

Аме те (мигрантите, б.р.) ако искат, ще вземат български паспорт! Ще се направят на изселници, ще дойдат тука. Аз разбирам, че колегата Кънев иска нещо да каже. Неговата позиция е най-тежка – щото иска да бъде опозиционер, а неговите хора са 6-7 министри, зам.-министри, областни...

Според него обаче опонентите му нямали какво да кажат, защото "параметрите на държавата са такива"

Имаме 13 млрд. във фискалния резерв. Не само че не правиме разходи, а всеки лев го множиме. 

Борисов даде пример с обаждането на предишния турски премиер Давутоглу и каза, че е твърд:

Когато е имало опит за натиск, аз съм излизал публично и съм казвал: "Не си го позволявай, защото ще ти изгоня и посланика дори!" "Добре, ефенди – извинявай."

Аз много по-лош мога да бъда, когато съм ядосан отколкото тези бабаити, дето се правят, че ще подскачат на Европа, на Турция, на Америка. Виждате, че цели държави в момента са в колапс, защот ЕС е зле.

"Много неща лежат на плещите ви, г-н Борисов, но ще трябва да ръководите и европейското председателство на България. Колко милиона ще разпределяте за това европейско председателство", отбеляза със съчувствие водещият.

На това премиерът отговори, че Меглена Кунева ще движи нещата, но той ще е ръководител. И че например ще се поправи НДК, но хубаво е че после си остава на София.