Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков съобщи на пресконференция в Бургас, че ще инициира подписка за  нов вот на недоверие срещу правителството. Новината за подписката дойде малко след като мнозинството в парламента отхвърли четвъртия пореден вот на недоверие на ГЕРБ срещу кабинета "Орешарски". 

Според Бареков едно от последните доказателства за провал на ГЕРБ, БСП и ДПС в здравеопазването е недостигът на линейки и екипи за спешна помощ. По думите му, в София има 14 линейки и 150 лимузини в Народното събрание. Бареков е убеден, че линейки има, но проблемът е, че няма лекари. Лидерът на ББЦ попита защо в парламента не е приет Законът, който да даде възможност на висшите учебни заведения да обучават фелдшери.

„Този парламент трябва да бъде спрян, а начинът това да се случи е вот до дупка“, категоричен е Бареков.

 ББЦ ще иска подкрепа от младите хора в БСП при гласуване на вота на недовери. 

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева също поиска вот на недоверие за здравеопазването, но да бъде внесен от партия ГЕРБ. Според Андреева само по този начин ще се види "кой какво е свършил"

"Искам ГЕРБ да внесат вот на недоверие за здравеопазване, за да се види кой какво е свършил в здравеопазването."

Това каза пред журналисти в парламента министърът на здравеопазването Таня Андреева.

 "Когато една система ти е предадена почти в смърт, трябва да се реанимира, за да може да се развива след това. Мисля, че на този вот ще се види кой какво е направил”, добави Андреева.

„Още в първите дни на мандата започнахме да работим първо по изграждане на анализ на цялата система на Спешна медицинска помощ. Направихме концепция за развитие на Спешната помощ и в Брюксел се преборихме за над 140 милиона, които ще влязат в Спешната помощ, плюс пари от бюджета, които ще бъдат повече от 30 милиона. Смятам, че ние сме създали началната основа, върху която да стъпим. До края на годината ще се видят резултатите от това”, посочи министърът.

Лекарите от спешната помощ обаче излязоха на протест срещу решението да бъде уволнен директорът им Георги Гелев и заместникът му Ангел Ангелов. От своя страна протестиращите лекари поискаха оставката на здравния министър Таня Андреева. Напрежението нарасна след смъртта на фотографката Елизабет Димитрова. Близките на младата жена посочиха закъснението на екипа на "Спешна помощ" и липсата на оборудване в линейката като причина за смъртта ѝ.

Според министър Андреева за протестите и оставките в спешната помощ  има политически натиск.

"Получих сигнали от колеги в Спешната помощ, че има натиск по отношение на това да излязат на протест, включително и политически“, каза здравната министърка.

В понеделник работещите в спешната помощ са поканени на среща с министърката, за да поговорят за кризата и да им се обясни защо се случва всичко това. Срещу д-р Георги Гелев и Центъра за спешна медицинска помощ (ЦМСП) тече проверка за  неуредици и за липса на контрол при осъществяване на дейността на ЦСМП. 

Министър Андреева заяви, че ще назначи изпълняващ длъжността, докато д-р Гелев се върне на работа. Тя каза, че все още няма решение, кой ще изпълнява длъжността и това ще стане ясно в понеделник.