Вицепремиерът и министър на вътрешните работи поиска и прие оставката на директора на ОДМВР-Благоевград старши комисар Росен Танушев.

Това съобщиха от правителството преди минута. Поводът да си отиде областният шеф на полицията е "превишаване на полицейски правомощия и непремерени действия по отношение на граждани." Разпоредена е проверка в областната дирекция, която да изясни в детайли предприетите от служителите действия.

Днес стана ясно, че Методи Бачев - шефът на "Агромах", който отправи обидни изказвания по адрес на премиера Бойко Борисов, е бил задържан с полицейска мярка "до 24 часа", но към момента е освободен.

Полицията в Благоевград задържа за часове известния предприемач вчера с обяснението - за разпит по повод отправени от него обиди към премиера Бойко Борисов на традиционния кукерски курбан в село Черниче.

Интересно е, че в България обидата не би трябвало да води до наказателно дело от общ характер, т.е. - полицията и прокуратурата нямат работа там. Затова се оказа, че МВР се е самосезирало по медийни публикуции по Указа за борба с дребното хулиганство.

Пред Клуб Z Борислав Ковачки, ръководител на Районна прокуратура – Благоевград, обяви, че полицията се е самосезирала:

„Проверка се води от вчера. Абсурд е да се говори на този етап за привлечени обвиняеми и задържани лица. Върши се проверка, срокът е един месец.“

Районният прокурор Борислав Ковачки. Снимка "Вяра нюз"

Ковачки обясни, че полицията се е самосезирала, докладвала е на Районна прокуратура вчера, а днес сутринта материалите са върнати за допълнителна проверка. 

„Някой в полицията е видял записа в интернет и се е самосезирал евентуално дали не се касае за извършено хулиганство. Сега - дали е по Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ), дали ще е хулиганство по Наказателния кодекс, проверката ще установи.“

На въпрос какво се очаква от тях, той обяви:

„Или ще се образува досъдебно производство, или ще се откаже - т.е. че няма нищо като престъпление и нарушение, или ще се откаже и ще се окаже, че се касае за нещо по УБДХ“. 

Установяват се и лицата от записа, снемат се обяснения, търсят се кои са станалите, каза благоевградският обвинител.

Обидните твърдения към Борисов бяха оповестени в журналистически материал и клип на сайта Pirinsko.com.

На клипа от 19 август се вижда как в симитлийското село Черниче се провежда традиционен празник, организиран от кукерската група на Николай Аспарухов. В късните часове на празненството един от организаторите - Методи Бачев, взема микрофона и след няколко доста по-леки и останали незабелязани изказвания, се обръща към актъора Краси Радков с думите:

„Ей, Краси, искам да ти кажа, че кметът на Симитли е е..л Бойко Борисов.“

Това изказване буквално втрещява всички присъстващи, много от които снимат клипове с телефоните именно в този момент.

Собственикът на сайта pirinsko.com Иван Хамбарджийски има различна версия. Пред Клуб Z той обясни, че всичко започнало от жалба на Бачев срещу него за манипулиране на записа и изнудване. Според Хамбарджийск, в жалбата пишело, че той е изнудвал бизнесмена за 10 хиляди лева, за да не публикува записа. Собственикът на сайта отрича това да е вярно. Не може да обясни и защо полицията задържа жалбоподателя.

Интересен детайл е, че събитието в Черниче е било преди 10 дни, а записът вижда бял свят повече от седмица по-късно. 

Към момента продължава разпитът на свидетели, в това число и на гост изпълнителите на празника, както и на актьора Краси Радков.

На разпит са били основните действащи лица от вечерта, плюс собственика на сайта Pirinsko.com. От blagoevgrad-news.com пишат, че е привикван и техният екип, който е присъствал в Черниче.

През март започнаха проблемите на "Агромах" - един от най-мощните усвоители на средства за пътища и строителство. Тогава спецпрокуратурата и ГДБОП влязоха в офиси на фирмата.