Президентът на Узбекистан Ислам Каримов е в критично състояние след получения инсулт, предаде ТАСС. Агенцията се позовава на информация от сайта на правителството в Ташкент.

По стара съветска традиция обикновено такива съобщения се пускат, за да се подготви населението, че предстои голяма загуба за страната. Да не забравяме, че Каримов бе първи секретар на комунистическата партия в Узбекистан по времето на СССР. Ето и съобщението:

"Скъпи съотечественици, с голяма тежест в сърцето ви съобщаваме, че през изминалото денонощие състоянието на нашия президент рязко се усложни и по мнението на лекарите се оценява на критично". 

Още миналата събота Каримов беше закаран в болница с масивен кръвоизлив в мозъка и още тогава плъзнаха слухове, че е починал. Явно прикриването на истината е било за печелене на време, за да се избере новият вожд. И не само. В град Самарканд, на родното място на първия президент на независим Узбекистан Ислам Каримов, вече текат приготовления за неговото погребение, предава агенция Фергана, цитирана от "Фокус". Снимки, направени в четвъртък, 1 септември, свидетелстват за това, че погребението на узбекския лидер ще бъде на самаркандското гробище, близо до знаменития културен и исторически паметник „Шахи Зинда“, където са гробовете на двамата братя и майката на Каримов. 

На тях се виждат приготовленията за погребението, в които участват багери, кран и множество работници.

По данни на агенцията днес официално ще бъде обявена смъртта на вожда и учителя. А в събота, 3 септември ще бъде погребението.

Очаква се на 2-ри и 3-ти септември в Узбекистан за участие в траурните мероприятия да пристигнат представители на висшето ръководство на ред страни от ОНД и далечната чужбина.