Помолихме известния адвокат и правозащитник Николай Хаджигенов да коментира развилите се мълниеносно събития след обидно за премиера Борисов пиянско изказване на шефа на "Агромах" Методи Бачев - как той бе задържан, а после се оказа, че местният полицейски началник е действал на своя глава и вече не е на поста.

Самосезирането на МВР и последвалите задържания на шефа на "Агромах" и журналист, както и оставката на МВР-шефа на Благоевград олицетворяват начина, по който не само се управлява България, а начина, по който живее България изобщо.

Ако коментираме правната страна, тя е част от първото изречение - това е начинът, по който това управление на България гледа на правото - като на инструмент в ръцете им, а не като на задължение, което имат.

Това задържане е изцяло незаконосъобразно. Задържанията по Закона за МВР (до 24 часа) държавата и вътрешното министерство в частност ги разбират по един и същ начин: Ние, МВР, можем да задържим всеки! Което строго не е вярно. Дори в последния вариант на ЗМВР има изредени случаите, кога може да бъде задържано едно лице. Шефът на "Агромах" и другите не влизат в нито една от изброените хипотези.

Затова и сме свидетели, че тези задържания, които подлежат на контрол от Административния съд - в момента не мога да кажа точна статистика, - но съм убеден, че 99% падат в съда. Защото са незаконосъобразни.

Друго нещо е, че обидата и клеветата са престъпления от частен характер. Давноста им е 6 месеца. И тук МВР и въобще рестриктивните държавни органи, като например прокуратурата, нямат място изобщо.

А ако гледаме хипотезата за хулиганство, да напомня, че Указът за борба с дребното хулиганство (УБДХ) е по-стар от мене и има куп решения срещу България заради него. Но понеже той е удобна форма за полицейски произвол, относително неконтролируема – особено по провинцията, това е много удобна форма за тормоз над десетки гаждани. Особено в малки населени места, където съдията и полицаят са си близки приятели... (по повод задържането на Методи Бачев бе съобщено, че полицията се е самосезирала именно по УБДХ, б.р.). За разлика от едрото хулиганство, което изисква обвинитителен акт и съдебен контрол – там делата винаги падат... Там просто няма осъдителна присъда.

Та, при УБДХ нещата стоят по по-различен начин. Но дори и тогава няма нито едно основание на задържане.

И ми направи впечатление - четох, че районният прокурор на Благоевград казва, че щом полицията му го е донесла, той заради това ще образува предварителна проверка (каза го пред Клуб Z, б.р.)

Ами, след като са ти пратили такова нещо от МВР, това е за прекратяване, за кофата за боклук. Или обратното – щом казваш, че МВР ти го е донесло и ще направиш предварителна проверка, аз питам: ще направим ли следствен експеримент?

На мен ми е крайно любопитно - дали, като има назначена предварителна проверка, няма да назначат следствен експеритемнат – да участват премиерът и т.н. и да се окаже например, че чисто физически е невъзможно.

Защото това е НПК! Първо са свидетелските показания - трябва да се разпитат всички, включително кметът на Симитли и премиерът. Второ – една проверка, за да може да обхване всички казуси, а не само разпитите на свидетели - трябва да се ползват всички доказателствени средства. Едно от тях е следствен експеримент, който трябва да докаже дали е физически възможно – кога и къде.

За разкриването на обективната истинта трябва да се използват всички доказателствени способи. Иначе проверката е форма на тормоз – чисто правни аргументи ви казвам.

За оставките

И друго трябва да коментираме - оставките в последните няколко години под натиска на нещо си или натиска на общестеното мнение - на "Гранична полиция", на дирекция "Миграция" покрай бежанците, в полицията... Взимат им оставките, но същевременно ги местят някъде другаде. Това са просто "нашите хора" и ги махат не защото са сгафили, а защото обществото ги е хванало, че са сгафили.

Имаме оставки, но мисля, че е очевидно, че те - управляващите, нямат никакво желание за каквито и да било промени.

Те са всъщност най-яростните защитници на статуквото.