Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нараства с 3 на сто към второто тримесечие на 2016 г. Това показват сезонно изгладените данни на Националния статистически институт.

Така се потвърдиха предварителните резултати (т. нар. експресни оценки) от средата на август, които показаха абсолютно същия темп на икономически растеж.

Принос за добрите резултати имат крайното потребление с ръст от 1,8%, както и износът на стоки и услуги, увеличаващ се с 2,4%.

За периода април – юни т.г. стопанството е произвело брутен вътрешен продукт за 21,916 млрд. лв. На човек от населението се падат по 3067 лв. (1568 евро или 1770 долара).

Данните на НСИ показват, че най-бързо се развиват секторите "култура, спорт, развлечения и др. дейности" – 6,8%, "финанси и застраховане" – 5,6%, "административни, професионални дейности и научни изследвания" – 5,1%, "търговия", "транспорт", "хотелиерство и ресторантьорство" – 4,3%.

През второто тримесечие на 2016 г. делът на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява с 0,4 процентни пункта спрямо същото тримесечие на предходната година - до 4.2%.

Това е донякъде изненадващо предвид реколтата на пшеница, която е най-добрата от 1980 г. насам – 5,6 млн. тона. Обяснението вероятно е свързано с цената на зърното през това лято, която е с 15% по-ниска от миналогодишната.

Индустрията запазва дела си в икономиката от 29,3%, а сферата на услугите заема все по-големи позиции и вече достига 66,5%.