Лех Валенса - лидерът на профсъюза "Солидарност", съборил комунизма в Полша, падна днес на колене и се помоли за починалия си враг Войчех Ярузелски, предаде Ройтерс.

Това стана по време на заупокойна литургия в католическата катедрала на полската армия във  Варшава. Ярузелски бе атеист. Свещеник от катедралата обаче сподели, че 13 дни преди смъртта си някогашният полски лидер пожелал да бъде опят от Божи служител.

Валенса бе облечен с черен костюм и черна вратовръзка и застана в първата редица на опечалените.

Докато хората вътре се прощаваха с Ярузелски, отвън протестираха негови противници. Дошлите да се простят с генерала чуваха скандиранията на враговете му. Демонстрантите издигаха плакати, на които покойникът бе нарисуван зад затворнически решетки.

Противници на Ярузелски носят плакат с надписа "Предател, награден от Путин".

Ген. Войчех Ярузелски почина на 25 май на 90-годишна възраст след дълго боледуване. Той бе погребан днес на скромна държавна церемония. Освен Лех Валенса на нея присъстваха бившият президент Александър Квашневски и настоящият държавен глава Бронислав Коморовски. В края на религиозната церемония Валенса лично стисна ръцете на вдовицата и децата на човека, който някога го арестува.

Като шеф на ЦК на Полската обединена работническа партия (ПОРП) Войчех Ярузелски обяви извънредно положение в Полша на 13 декември 1981 г и подгони профсъюза "Солидарност". Ръководителите на синдиката начело с Лех Валенса бяха арестувани за известно време.

Същевременно много хора в Полша признават, че по този начин Ярузелски е спасил страната си от нахлуване на съветски танкове. Неведнъж го е изтъквал и Лех Валенса. Вероятно точно по тази причина пропаднаха всички опити Ярузелски да бъде съден заради военното положение.

Освен това Ярузелски не изкара армията на улиците при победата на "Солидарност" на първите свободни избори в Полша през юни 1989 г. По ирония на съдбата генералът си отиде точно четвърт век след това историческо събитие, белязало началото на края на комунизма в Източна Европа.

През 1991 г. Ярузелски загуби президентските избори срещу Лех Валенса и окончателно се оттегли от политиката.

През септември 2011 г. Лех Валенса посети във варшавска болница Ярузелски, който бе приет там по спешност заради пневмония. "Оздравявайте, генерале!", каза някогашният арестант на своя тъмничар. Снимка, на която Валенса е застанал до леглото на болния генерал, бе публикувана от големите световни медии.