Не сме намалили помощите за когото и да било в Германия в резултат на помощта за бежанците. Всъщност наблюдавахме социални подобрения в някои области.

Това казва германската канцлерка Ангела Меркел в публикувано днес интервю в германския в. "Билд", цитирано от БНР. Поводът - критики, че правителството й прави по-малко разходи за германците заради големия приток от бежанци.

Не сме отнели нищо на хората тук. Продължаваме да постигаме голямата си цел да поддържаме и подобряваме качеството на живота в Германия, заяви Меркел ден преди важните избори в Мекленбург-Предна Померания.

Пред Ройтерс Меркел заяви, че Германия последователно ще депортира мигрантите, които нямат право да останат. Тя коментира и призивите за увеличаване на полицаите в страната:

Полицаите имат нужда от законно право да действат. Ако не им е позволено да правят нищо, тогава няма полза от това да има много полицаи и те са разочаровани. Полицаите трябва да са способни да си вършат работата. Да разполагат с най-новите технологии. И да могат да работят с тях. 

През последните години Меркер беше подложена на изпитания от финансовата и бежанската криза. Според социолозите партията й ХДС може за загуби местните избори утре. Изследванията показват още, че рейтингът на канцлерката е най-нисък от години и едва 44% от германците не биха искали тя да получи четвърти мандат. Въпреки това тя все още изпреварва по подкрепа потенциалните си опоненти.