Геройствата на военачалника генерал Иван Колев скоро ще бъдат почетени с негов паметник в Добруджа, където печели решаващи битки по време на Първата световна война. Тържественото откриване на монумента е на 7 септември в центъра на Добрич в присъствието на премиера Бойко Борисов. На тази дата ще се отбележат 100 години от Добричката епопея. Автор на статуята е Александър Хайтов – ваятел на светещите царе Самуил в София и Иван Срацимир във Видин.

Паметникът на генерал Колев като че ли засега не свети – но и спечелилият конкурса проект за Самуил също нямаше първоначално светодиоди в главата си.

Паметникът – дело на Александър Хайтов – който ще бъде открит на 7 септември в Добрич.

От репортажи на регионалните медии разбираме, че изпълнителят на бронзовия паметник на генерал Колев и загиналите за свободата на Добруджа през 1916 г. е трябвало да бъде Крум Дамянов, а не Александър Хайтов. А зад смяната му не стоят естетически съображения, а политически сили.

Кой е генерал Иван Колев? Един от най-достойните воини в българската история. Командир на Първа конна дивизия, под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа – в битките при Куртбунар (днес Тервел), Кочмар и Карапелит, Добрич, Мустафа ачи, Азаплар, Топра Хисар, Текиргьол, Кюстенджа, Черна вода и Мачин, пленявайки хиляди неприятелски офицери и войници – румънски, сръбски и руски. Освобождава цялата Добруджа, до делтата на река Дунав.

Инициативата за паметник на генерал Колев датира поне от 8 години. През 2008 г. е създадено Сдружение с цел събиране на средства за построяване на монумента, проведен е и конкурс за проект същата година, но не е излъчен победител. След това кметът на Добрич Детелина Николова (ГЕРБ), която е и председател на Сдружението, предприема процедура по директно договаряне за паметника с избран автор. Министърът на културата препоръчва проф. Крум Дамянов, съобщава „Дарик“, без да посочва кой точно министър.

Работници довършват постамента, върху който ще бъде поставена конната фигура. Снимка: Гергана Димитрова

Проф. Дамянов завършва гипсовия модел, готов е да бъде отлят. Различни източници твърдят, че до момента са му платени над 184 000 лева – общински и дарителски средства, а за довършването на паметника били нужни още около 300 000 лева.

В края на 2015-а в Сдружението постъпва писмо от един от авторите, неспечелили конкурса през 2008 г. – Димитър Янков, и негови поддръжници. В писмото се казва, че Янков има готовност в по-кратки срокове и за по-малко пари (общо 200 000 лева)да направи паметника на генерал Колев. Около тази идея се обединяват някои членове на Сдружението, а други се отказват от участие в Управителния му съвет. В този момент се появява депутатът Валери Симеонов от НФСБ, който предлага да дари 100 хил. лв. лични средства за паметника, но не одобрява проекта на проф. Дамянов.

Междувременно още някой не харесва проекта на Крум Дамянов – от репортаж на регионална телевизия „Добрич“ става ясно, че работата е отхвърлена и от новия кмет на Добрич Йордан Йорданов (Реформаторски блок). Йорданов твърди, че членовете на Сдружението били разочаровани от гипсовата отливка, която са видели в леярната до Требич.

Проектът на проф. Крум Дамянов

Припомняме, че проф. Крум Дамянов е създател на някои от най-внушителните паметници у нас – мемориалните ансамбли „Създатели на българската държава“ в Шумен, „Асеневци“ във Велико Търново, „Бранителите на Стара Загора”, паметника на Софроний Врачански във Враца, часовниковата кула в Хасково, монументите „Камбаните” в София и „Разпятие” в Кюстендил. Вдигнати основно по време на тоталитарната власт, те остават изключителни образци на монументалното изкуство.

„Тази отливка (бел. ред. – вероятно има предвид гипсовия модел) е готова от 2011 г. Тя по някакъв труден начин е била съхранявана, не се знае до каква степен може да се използва, и след много разговори взехме решение де факто, че не можем да отделим такъв ресурс – нито от община, нито от дарения, по никакъв начин не могат да бъдат събрани [парите]“, казва кметът Йорданов.

В репортажи, цитиращи Община Добрич, изработката на паметника на Дамянов до момента на решението да бъде сменен проектът е нараснала до 750 хил. лв.

Подобно на кмета Йорданов, Валери Симеонов заявява, че проектът за статуята е практически невъзможно да бъде използван. Затова инициативният комитет за вдигане на паметника решава да се свърже със скулптора Александър Хайтов (член на Националния политически съвет на ПП НФСБ), който случайно също имал готов модел за паметник на генерал Колев.

„Ние се обърнахме към господин Хайтов и в изключително кратки срокове, бих казал и на тройно по-ниска цена, успяхме технически да подготвим паметника, който частично вече е отлят”, заявява Валери Симеонов, цитиран от „Десант“.

Колкото до недовършения проект на Крум Дамянов – в Община Добрич имало идея да бъде продаден.

В навечерието на откриването на Александър-Хайтовия паметник е добре да изясним някои въпроси:

– Допита ли се Община Добрич до комисия от експерти в областта на изобразителното изкуство за избор на проекта за паметник?

– Политически ли е изборът Александър Хайтов да създаде паметника?

– Случайно ли Хайтов има готов проект тъкмо на генерал Колев?

– Колко общо ще струва новият паметник?

– Прекратен ли е договорът с проф. Крум Дамянов?

– Каква част от сумата е платена на Крум Дамянов и ще искат ли от него да върне парите?

– Как и защо е съсипан гипсовият му модел в леярната?

– Ще получи ли скулпторът обезщетение за унищожения си проект? От кого?

– Защо Община Добрич се отказва от проекта, след като моделът е бил съсипан? Защо не отстоява решението си и не брани достойнството на вече избрания автор?

– Нужен ли е конкурс за вдигането на един паметник, или не?

Впрочем статуята на генерал Колев, създадена от Александър Хайтов, силно напомня на паметника на хан Аспарух в Добрич, чийто автор е Величко Минеков – същата поза, същата вдигната ръка – единият със сабя, другият на меч. И двамата са на кон.

Паметникът на хан Аспарух в Добрич, създаден от Величко Минеков. Снимка: Гергана Димитрова
В Добрич могат да се похвалят с още един конник – на средновековния деспот по тези земи Добротица. Снимка: Гергана Димитрова

"Площад Славейков"