България рискува правни действия от страна на Европейската комисия, ако откаже да приеме обратно мигранти, които Германия или други държави от ЕС решат да ѝ върнат, предупреди днес Европейската комисия.

Според т.нар. Дъблински регламент, кандидатите за убежище в ЕС трябва да чакат тяхната молба за убежище да се реши в държавата, където първо са регистрирани на негова територия  .

Този регламент беше многократно нарушаван в пика на миграционната криза през втората половина на 2015 година, когато Германия отвори вратите си за мигрантите, нахлули по т. нар. Балкански маршрут. Тогава ЕС прие две схеми за разселване на 160 000 нелегални мигранти с право на международна закрила от Гърция и Италия в другите държави от ЕС. Словакия и Унгария оспорват тези схеми в Съда на ЕС като нарушаващи Дъблинския регламент. Министър-председателят Бойко Борисов предупреди, че България няма да приема обратно мигранти, върнати ѝ от други страни в ЕС по силата на регламента.

"Дъблинският регламент е европейско законодателство... Държавите-членки са задължени да прилагат европейското законодателство в сила и Комсията запазва правото си да използва всички традиционни мерки за налагане на това", каза Наташа Берто, говорителка в Комисията. 

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер лансира идеята страната му да върне в Гърция и в други държави от южната граница на ЕС регистрираните за първи път там мигранти.

Той направи това на фона на успеха на ксенофобската крайна десница в изборите в провинция Мекленбург-Померания, където е избирателният район на канцлерката Ангела Меркел. Нейните християндемократи претърпяха унизително поражение от еврофобската "Алтернатива за Германия" в гласуване, където главният въпрос беше имиграцията. Това става година преди общите избори в Германия. 

Според българската Държавна агенция за бежанците от началото на тази година има над 7 000 запитвания от други страни в ЕС за връщане у нас на мигранти по силата на Дъблинския регламент.

"Традиционната мярка" в случай, че държава от ЕС откаже да спазва съюзното законодателство, е т.нар. процедура за нарушение. Тя може да доведе до дело в Съда на ЕС и глобяване на съответната страна за всеки ден, през който е  била в нарушение.