В идните месеци трябва да започне технико-икономическата обосновка на проекта за газов складово-разпределителен център край Варна, каза днес пред Клуб Z говорителка на Европейската комисия.

Българският оператор на преносната мрежа, държавната "Булгартрасгаз" ще кандидатства за финансиране от европейския фонд за "Свързване на Европа", чието предназначение е да подкрепя развитието на транспортната, енергийната и съобщителната инфраструктура на ЕС.

"Конференцията във Варна беше много успешна кръгла маса", каза Анна-Кайса Итконен, говорителка по въпросите на енергетиката и климата, за вчерашната среща, на която правителството представи идеята си за центъра. "Заинтересованите страни и инвеститори сега признават, че този проект за газов хъб е реален е конкретен".

"Следващата стъпка е да се направи технико-икономическа обосновка - "Булгартрансгаз" ще кандидатства в следващата покана за предложения обявена от "Свързване на Европа", добави тя. "Комисята разглежда енергийните инфраструктурни проекти в България и в съседните й държави-членки като приоритет и продължава да подкрепя България в работата над двупосочните връзки с Румъния, Сърбия, Гърция и Турция. Същото се отнася до обновяването и модернизирането на вътрешната газова инфраструктура в България, включително разширяването на хранилището в Чирен".

"Свързване на Европа" има общ бюджет от 32,2 милиарда евро за периода 2014-2020 година, като от тях 5,9 милиарда евро са за енергетийната инфраструктура. За да бъде финансиран от този инструмент проектът трябва да е икономически обоснован и да бъде от общ европейски интерес, т.е. в случая да е от значение за енергийната сигурност на ЕС.