На връх 6 септември националният отбор по футбол разигра трилър за 4:3 срещу Люксембург на стадион "Васил Левски" в първия си мач от световните квалификации за "Мондиал 2018" в Русия.

Тимът ни поведе с 1:0 в началото двубоя, но за няколко минути след почивката гостите направиха обрат - 2:1. "Трикольорите" на свой ред обърнаха - 3:2. Последва късна драма. "Херцозите" изравниха в началото на даденото от съдията продължение. Още от центъра Александър Тонев с далачен удар реализира за 4:3.

В последните 1-2 минути нашите се бранеха като опълченци и удържаха победата.

В същото време Франция сензационно завърши 0:0 в Беларус, а Швеция и Холандия стигнаха до 1:1 в другите двубои от група "А".

Досега България винаги е побеждавала Люксембург в официални мачове - общо 13.

Малко преди края се очерта резултат, различен от победа за "лъвовете". Срамът бе избегнат, но надвисна много близо. И двата отбора допуснаха груби грешки - домакините във фаза защита, а вратарят на гостите пусна леки голове.

Именно такова бе първото попадение - с красив удар на Димитър Рангелов, но и неубедителна намеса на стража Жубер в 16-ата минута. В края на полувремето Георги Миланов удари греда. 

След почивката игралият за кратко в ЦСКА таран Жоакин набързо попари малкото зрители на националния стадион. Той първо изравни в 60-ата, а в 62-ата бе точен за 2:1. Шок. 

Добре, че българите бързо отвърнаха - чрез новия българин Марселиньо в 65-ата - 2:2. 

Домакините се вдигнаха на щурм, увенчан с гол от пряк свободен удар на Ивелин Попов в 79-ата минута - 3:2. Изглежда, че футболистите на Ивайло Петев помислиха, че са спечелили и получиха нов удар. 18-годишният Бонхарт намери нова пролука в нашата защита и изравни - 3:3 в 91-ата.

От центъра обаче България заби нов гол с удар отдалеч - влезлият като смяна Александър Тонев простреля Жубер за 4:3. Три от четирите гола на "трикольорите" паднаха с удари извън наказателното поле и един след корнер. 

А вратарят на "херцозите" се включи в атака при два корнера за гостите в последните секунди, но този път Владислав Стоянов и компания опазиха мрежата ни.

Имаше сълзи в очите на футболистите на Люксембург, които бяха много близо до историческа точка.

Предстои гостуване на Франция през октомври. България е лидер в групата с 3 точки.