"Пък ще научат и химна стария – текстът е много хубав!"

Така авторът на "пеещия" паметник на ген. Иван Колев в Добрич - Александър Хайтов отговори тази сутрин по бТВ на критиките, че след поредицата от паметници със светещи елементи, новата му творба пее. На въпрос на водещия Антон Хекимян - работа ли му е на един паметник да пее, Хайтов отговори: "На тоя му е работа да пее!" След което допълни, че никога не се е смущавал от критиките.

Той оцени работите си, които обичайно предизвикват полемики, така:

"Вижте, те като пластика са си съвсем добре тия паметници (направените от него досега - цар Самуил със светещите очи в София, и видинския Иван Срацимир, б.р.). А сега – че има като допълнение нещо друго, то не разваля паметника... Специално за този на цар Сумиал – ако некой не му харесва как му светят очите, да не ходи" - скромно препоръча творецът.

"Направен е да свети за нощта, ама се предполага, че хората спят по това време, а не ходят по паметници" - довърши той критиците си.

По повод дългогодишните скандали за паметник на ген. Иван Колев, Хайтов напомни, че те са още от 1944 г., когато са откраднати заделените вече 2 млн. златни лева.  После имало конкурс, който "някой го спечелил, но нищо не направил", а след това...

"...Крум Дамянав взе да го прави – и той го заряза точно на средата", продължи Хайтов.

Макар че Дамянов твърди точно обратното - че по неизвестни причини проектът му е зарязан по средата, след като е спечелил и дори е имало аванс.

Около 160 000 лв. ще струва пеещата творба, обяви още Хайтов, но направи забележка, че не знае колко ще отидат за плоча допълнително. От парите половината са от община Добрич, а другата половина от съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

- Междувременно аз направих още два, които светят - отбеляза творецът в студиото.

- Какво им свети на тях - поинтересува се водещият.

- Ами светят едни неща... Даже единият от тях и говори - отговори скулпторът.

- Да не измислите и някой, в който нещо ще мърда - пак Хекимян.

- Ще мърда, ще мърда - оцени идеята Хайтов.

Двете нови творби са в Гулянци и Тутракан, допълни той (едната е на баща му Николай Хайтов, б.р.).

"В края на краищата това са си такива хрумвания, артистични – не са провокации. И кой е този, който преценява естетиката", защити се той.

Мотивация той намира в това, че "всичко е бъкано с електроника - и тук в студиото", а всичко останало на хората им е скучно.

Творбата на Александър Хайтов ще бъде открита официално днес.

След него гост в бТВ беше колегата му - скулпторът Велислав Минеков, който беше и сред спряганите кандидатури на Реформаторския блок за предсдтоящите президентски избори.

"С пеещите и светещите статуи името на Александър Хайтов стана разпознаваемо за публиката, ето – канят го по телевизията", отбеляза той.

За да илюстрира „успешната политика“ с мултимедийните ефекти в паметниците на Александър Хайтов, Минеков даде за пример друга една конна статуя – по думите му най-голямата, изливана от бронз на Балканите, а може би и в Европа – на хан Аспарух. Тя е създадена преди години от баща му – Величко Минеков, но както гостът в студиото отбеляза: "Днес никой не говори за нея, защото „нито конят цвили, нито очите на хан Аспарух светят“.

Минеков посочи в студиото още, че Хайтов е „кадърен скулптор“, но другият вариант за статуя на генерал Колев – проектът на Крум Дамянов – всъщност е най-добрата му работа въобще. Гостът нарече подмяната на творбата на Дамянов с тази на Хайтов, предприета от община Добрич, отчайваща:

"По някакви си техни съображения оставят работата на Дамянов на боклука. Това е най-малкото нечестно."