Първата пациентка в света, на която е трансплантирано лице - французойката Изабел Диноар, е починала от рак 11 години след уникалната операция, съобщава Би Би Си.

През 2005 г. хирурзите успяват да изградят наново носа и устата й, след като жената е обезобразена от собственото й домашно куче. Но честата употреба на имуносупресивни медикаменти отслабва организма й и на 49 години Изабел развива тумор.

В интервю за Би Би Си приживе Изабел споделя, че обезобразяването се е случило след като опитала да се самоубие. Тя взела свръхдоза преспивателни, но се събудила в локва кръв до басейна в дома си, а любимият й лабрадор стоял до нея. Опитала се да запали цигара, но разбрала какво се е случило, след като не успяла да я задържи в устата си и се погледнала в огледалото. Кучето я е намерило в безсъзнание и се опитвало да я събуди, захапвайки лицето й.

Нараняванията в областта на носа, устата и брадичката са били толкова сериозни, че лекарите тогава изключват обичайната реконструкция на лице и предлагат иновативния тогава метод на трансплантация. Няколко години по-късно подобни операции се извършват също в САЩ, Испания, Турция, Китай и Полша.