Празничен ден, последен от серията почивни. Движението е натоварено, почти всички пътуват към София. Идеален момент да покажеш нещо на десетките хиляди шофьори и техните спътници.

На поне пет от надлезите над магистралите „Марица“ и „Тракия“ са опънати еднакви жълти платнени транспаранти. Върху тях с черни букви пише „Лазар Лазаров + Агромах = крадци“. На някои места платът е заметнат от вятъра над парапета и не се чете целият надпис, но на следващия надлез „сглобяването“ на посланието вече е постигнато.

Магистрала "Марица". Надписът на надлеза е "Пътища Пловдив", която е собственост на "Агромах".

Репортер на Клуб Z видя три такива транспаранта в участъка между Димитровград и Оризово на магистрала „Марица“. Точно този участък е строен от „Агромах“ чрез притежаваната от нея компания „Пътища Пловдив“, която до 2014 г. бе собственост на Георги Гергов.

Тази "украса" е вече над магистрала "Тракия".

След връзката между „Марица“ и „Тракия“ край Оризово, жълтите послания продължиха – екипът ни видя още поне два транспаранта, опънати над магистрала „Тракия“.

Кой е Лазар Лазаров?

Не е известно кого е имал предвид анонимният автор на тази форма на протест, но Лазар Лазаров е името и на директора на Агенция „Пътна инфраструктура“, която възлага строителството на пътища от националната мрежа – т.е. магистрали и междуградски пътища. Той бе обвинен през юни, че е свързан с изписаната върху транспарантите фирма „Агромах“ от народните представители от БСП Жельо Бойчев и Кирил Добрев. Тогава двамата червени депутати съобщиха, че фирмата е спечелила обществени поръчки общо за 293.8 млн. лв.

След като правителството публикува в отворен формат данните за всички сключени обществени поръчки от началото на 2007 до края на 2015 година, сайтът „Биволъ“ изработи търсачка, която показва почти 254 милиона за „Агромах“ за този период.

Коя е „Агромах“?

Фирмата е регистрирана в Благоевград и се занимава основно с пътно строителство. През март прокуратурата обяви, че е започнала разследване срещу двете компании с обща собственост - „Агромах“ и „Пътища Пловдив“, за източване на ДДС за 14 млн. лева. Тогава от каса в офис на фирмата бяха конфискувани 1 млн. евро в брой. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов припомни за случая в интервю пред бТВ:

"Който има пари в касата, отиват и му ги взимат и ги предават на държавата и го дават на прокурор. Както повече трябва да прави премиерът и министърът по темата, освен това – арест?

Също в началото на март бившият временен председател на СДС Борис Марков обвини „Агромах“, че участва чрез свои фирми във финансова схема за ощетяване на Фонда за гарантирне на влоговете след фалита на КТБ. Марков обвини и шефа на АПИ Лазар Лазаров, че е осъществявал контрол над схемата.

„Агромах“ влезе отново в новините преди седмица, когато МВР и прокуратурата в Благоевград се стовариха срещу шефа й Методи Бачев. Той бе задържан и разпитван, заради изтеклия пиянски запис от тържество в село Черниче, община Симитли.

В записа Бачев твърди, че кметът на Симитли е осъществил сексуален контакт с премиера Борисов. Резултатът бе, че Румяна Бъчварова поиска оставката на областния шеф на МВР в Благоевград, но пък ден по-късно го изтегли на работа на висока позиция в системата в София.

Защо точно там?

Това вероятно е най-лесният отговор. Транспарантите са били опънати над магистрала „Марица“, защото тя започна да пропада броени месеци след откриването си. Строителството бе извършено от „Пътища Пловдив“ (“Агромах“). Държавата отпусна допълнителни пари за укрепване и така участъкът поскъпна от 159 млн. лева до над 200 милиона.

Клуб Z очаква вашите сигнали, ако имате информация кой, как и защо е организирал протестната акция на магистралата.