Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) заедно с други бизнес организации поискаха правителството да преразгледа решението си, с което връща Съюза за стопанска инициатива в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Това стана ясно на пресконференция на 4 от признатите у нас 5 работодателски организации.

„Категорично някой в министерството си е затворил умишлено очите. Този съюз е допуснат в Тристранката с нечия поръчка. За нас няма никакво съмнение в това. Става въпрос за много фалшификации. Надяваме се длъжностните лица, които са си позволили да заблудят Министерски съвет, да си понесат последствията”, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

По думите му, "ако ССИ присъства в Тристранката, не бихме влизали там“. Тогава правителството ще трябва да си води разговорите само с тях, допълни Домусчиев.

„В момента се обсъжда доклад от органите за управление на 4-те работодателски организации и предстои да утвърдим позицията си, преди да го внесем. От минимум 23 икономически дейности, които законът изисква за представителност на работодателска организация, в ССИ има представители на пет. За нас Съюза за стопанска иницаиатива не е представителен, не отговаря на изискванията на закона и близо 300 000 хиляди предприемачи не заслужават участта да бъдат представлявани от такава организация“, обяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Съюзът за стопанска инициатива се председателства в момента от бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Организацията се свързва с името на Алексей Петров, който беше един от предишните председатели. Начело на съюза е бил и Стефан Софиянски, който ръководеше допреди години застрахователната компания „Лев инс“, също свързвана с Алексей Петров.

На пресконференцията днес 4-те работодателски съюза поискаха отпадане на минималните осигурителни прагове, които се използват в много бизнес сектори за плащане на по-ниски осигуровки – както от работодателите, така и от работниците.