Обединение и ангажименти за следващия парламент. Това искане отправи "Протестна мрежа" към "опозиционните партии, граждански сдружения и групи". Призивът е за незабавни действия за оставка.

Отвореното писмо идва два дни след като представители на ГЕРБ и Реформаторския блок се присъединиха към протестиращите всекидневно почти година срещу правителството на Пламен Орешарски. Протестите започнаха на 14 юни миналата година, когато Народното събрание избра Делян Пеевски за председател на ДАНС. След избухването на недоволството, Пеевски бе оттеглен, но демонстрациите все още продължават - в някои дни дори и само с няколко десетки души. 

Призивът на "Протестна мрежа" е към партиите да обединят усилия за оставка и да поемат три ангажимента за следващия парламент:

Създаване на парламентарна комисия „КОЙ?“ за разследване на икономическите, политически и медийни връзки и зависимости, които произведоха политическата фигура „успял млад мъж на 33″, а именно Делян Пеевски;

Провеждане на парламентарно разследване за проекта „Южен поток“ с цел разкриване на антиевропейските действия на управляващите и цялата засекретена документация за одобрението на проекта и осъществяването му;

Реална операция „Чисти ръце“, което означава: приемане на пакет от законодателни мерки, гарантиращи провеждането на задълбочена проверка на имущественото състояние и конфликтите на интереси на водещи политици, магистрати и висши държавни служители.

Преди два месеца "Протестна мрежа" внесе и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за "организирана престъпна група" срещу Делян Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев. След това Цацаров назначи серия от проверки, които още не са приключили.