През последните 24 часа част от Западна и Централна Гърция бе обхваната от проливни дъждове и бури, като най-тежко бе положението в областите Пелопонес и Западна Гърция. Регистрирани са наводнения и щети в населените места източно от Солун - Неа Миханьона, Епаноми, Агиа Триада и други, в област Западна Македония, в района на Волос, в крайбрежните райони, а в района на град Каламата, област Месиния, засега се съобщава за две жертви.

Няма постъпили данни до момента за пострадали или бедстващи български граждани при наводненията, съобщиха от МВнР.

Посолството на България в Атина и Генералното консулство в Солун следят ситуацията и поддържат контакт с местните власти, като до момента няма постъпили данни за пострадали или бедстващи български граждани.

В района на Солун и Пелопонес рискът от нови, сериозни наводнения остава висок, като се очаква най-тежко да бъде засегната Северна Гърция, области на Централна Гърция, Източна Македония и Тракия.

В момента основните пътища са проходими, но поради усложнената метеорологична обстановка и повишен риск от наводнения през следващите дни, МВнР препоръчва българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция, да се осведомяват редовно за пътната обстановка и да избягват пътуване в засегнатите райони.

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за съдействие към дипломатическите и консулски представителства на България в Гърция.