Американската корпорация „Дел“ (Dell) съобщи, че е финализирала придобиването на „И Ем Си“ (EMC), също корпорация от САЩ. Това е най-голямата сделка в технологичния сектор досега, която се оценява на 67 млрд. долара, отбелязват световните агенции.

Новата компания ще се казва „Дел технолъджис“ (Dell Technologies), ще има обединени приходи от 74 млрд. долара, присъствие в 180 държави и за нея ще работят 140 000 души по света. Централата й ще бъде в Хопкинтън, щата Масачузетс.

Начело на обединението ще застане Майкъл Дел, основател на „Дел“ и превърнал компанията в една от най-големите в областта на компютърния хардуер.

„Намираме се пред нова индустриална революция. Всяка минута нашият свят става по-интелигентен и по-свързан. И ще става преплетен с Интернет на нещата, който ще отвори вратата на нашите потребители да правят невероятни неща. Затова създадохме „Дел технолъджис“. Ние имаме продуктите, услугите, таланта и мащаба да бъдем катализатор на промяната и ще водим потребителите, големи и малки, в тяхното дигитално приключение“, коментира Майкъл Дел.

В България продуктите на „Дел“ се предлагат от години, а EMC e представена чрез софтуерната компания VMware. 

През февруари тази година Европейската комисия одобри сделката. Решението беше нужно, тъй като двете американски корпорации имат много поделения в Европа. В края на август министерството на търговията на Китай също даде зелена светлина на придобиването.