Само 4 компании са наели помещения в новия One World Trade Center ("Единен световен търговски център"), който предстои да бъде открит в края на тази година, пише Elite Daily. 104-етажната кула е разположена в Манхатън, на мястото на северната от кулите-близнаци, които бяха разрушени при терористичните атаки от 11 септември 2001 година. Новият комплекс все още се строи, очаква се до 2020 година да бъдат построени още 4 сгради. Най-високата кула носи името Freedom Tower (Кула на свободата) и е построена като символ на борбата с тероризма и в памет на жертвите от 11-ти септември. Кулата на свободата е най-високата сграда в Ню Йорк, както и един от най-скъпите архитектурни проекти в света. Стойността на проекта е над 4 милиарда щатски долара.

Според сайта Mashable липсата на интерес от страна на големите компании са високите наеми в търговския център. One World Trade Center е намалил цените за квадратен метър с около 10 на сто - от 750 на 690 долара, но въпреки това интересът към сградата е слаб. Експерти психолози обаче смятат, че не цените, а асоциацията с терористичните атаки отблъсква предприемачите.

Четирите компании, които ще се помещават в небостъргача са  Condé Nast , която взима най-много етажи (от 20 до 44),  General Services Admission се разполага межу 50-и и 55-и етаж, China Center of New York също взима 5 (64-69), а Legends Hospitality скромните 2 (100-102).

Wall Street Journal пише, че конкурентни небостъргачи отдават офиси под наем срещу около 500 долара на квадратен метър. Икономисти смятат, че бавното възстановяване на САЩ от Световната икономическа криза също може да допринася за липсата на интерес.


"Световния търговски център" беше разрушен при атентатите от 11 септември 2001 г. Тогава бяха извършени четири самоубийствени атаки срещу САЩ, в Ню Йорк и Вашингтон. Сутринта на 11-и септември 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Каида“ отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в двете кули-близнаци, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи.

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

През 2004 г. лидерът на групировката "Ал-Каида" Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността за атентатите. Като мотиви за атентатите Ал-Каида и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал-Каида. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит.