Досадното вадене на скици за недвижими имоти ще се облекчи драстично след броени седмици. От октомври т.г. нотариуси, общини и служби по вписвания ще имат достъп до системата на кадастъра и ще разпечатват скиците по електронен път. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова пред депутатите от Комисията по регионалната политика в Народното събрание.

Облекчението е залегнало в промените в Закона за кадастъра и имотния регистър, които са приети и обнародвани. Предстои излизането и на наредбата към закона през октомври, с което електронната услуга ще бъде факт.

Що е то?

В скицата се съдържат данни за имота от кадастралната карта и регистри. Изваждането й е нужно за най-различни административни услуги, задължително се изисква и от нотариусите при разпоредителна сделка с недвижима собственост.

Скицата се вади от агенцията по кадастър, ако в общината (или района) има влязла в сила нова кадастрална карта. В противен случай информацията за имота се набавя от общината или от местната земеделска служба (за земеделски земи).

Тарифите

Службите на Агенцията по кадастър сега вземат 30 лв. за издаване на скица за поземлен имот в урбанизирана територия. За самостоятелен обект в сграда (апартамент, магазин, офис и т.н.) и за земеделски парцел цената е 10 лв. Тези цени са за обикновена услуга в срок до 3 работни дни.

При бързата услуга за 1 ден тарифата е 45 лв. за градски терени и 15 лв. за другите случаи. Най-скъпо струва експресното изваждане на скицата - до 4 часа – 90 лв. за земя в неурбанизарана територия и 30 лв. за останалите видове имоти.

Министър Лиляна Павлова очаква след отваряне на кадастъра през октомври услугата да поевтинее с около 30%. Промените ще спестят на потребителите неколкократно редене на опашки.