В момента 113 служители на Фронтекс, представители на доста различни европейски служби, помагат на родната "Гранична полиция" срещу мигрантския натиск. Това отговориха от службата на запитване на Клуб Z.

Голямата част - 89 от партньорските служители, са разположени на т. нар. зелена граница с Турция и Сърбия, а 17 са на официалните сухоземни ГКПП.

Освен това 4-ма представители на общата европейска гранична агенция работят по летищата ни, а 3-ма - на морска граница.

Любопитно е, че от 89-имата сружители, петима са на длъжност водач със свои служебни кучета. Общо чуждите спецове карат 18 техни автомобила, има и 3 специализирани коли - оборудвани с термовизионни камери отпред и техника за наблюдение вътре в купето.

Общо чуждите подкрепления си носят 16 мобилни камери.

Като националност присъствието е доста разнообразно - най-много са помощниците на границата ни от Испания, Полша, Холандия и Румъния. Има обаче представители дори на скандинавските Швеция и Финландия, на прибалтийските републики, на Малта.

От Главна дирекция "Гранична полиция" отговориха на наше питане, че въобще не отговаря на истината написаното днес в електронни вмедии, че нямат батерии за термовизионните камери. Написаното почива единствено на факта, че има обявена обществена поръчка за батерии, но това не води до извода, че в момента няма такива.

Междувременно държавата оглежда терени за нови центрове за бежанци на територията на цялата страна, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов при посещение в Харманли заедно с председателя на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова.

Причината е, че наличните центрове вече са пълни.

Костов не уточни какви са терените и къде се намират, но стана ясно, че са сгради с отпаднало предназначение – военни здания и бивши училища, допълва бТВ.

Същевременно, след обнародването днес на промените в устройствения правилник на Държавната агенция за бежанците, тя вече има право да обособява т. нар. затворени помещения на територията на всички центрове в станата.

Първанова съобщи, че още утре ще издаде първата заповед за създаването на такива помещения в центъра в Бусманци.