Владимир Жириновски неотдавна се похвали, че дал кръв за  ДНК-тест, за да докаже връзката му с Доналд Тръмп" - припомня в Daily Beast журналистката Анна Немцова. Защо двамата политици - руски и американски - често се сравняват.

"Може би заради приликите - в безочлието, огнена риторика, в грубостта на стила, и по начина по който бесни гримаси изкривяват лицата им", пише авторката.

"Двамата определено ги обединява възможността да напомпват с гняв публиката и сменят лайтмотива в речите си, както и колкото си искат. В зависимост от това какъв вид "мелодия" им е нужна в дадения миг на политическата сцена. Например Жириновски без проблем може да се държи като кремълски клоун или пък като спокоен, дори хладен лидер на опозицията", отбелязва Немцова.

В кожата на вещия лидер Жириновски дал интервю за The Daily Beast, в което описал плана си за борба с организираната престъпност в Русия. И дал примери как трябва да се пребори "мафията, която е пряко свързана с държавната корупция". Обаче авторката контрирала:

"Една минута, ако Жириновски искрено иска да се бори с организираната престъпност, как може да бъде фен на Доналд Тръмп, който е имал бизнес отношения с лица в Русия, които, според някои твърдения, са свързани с руската мафия (особено с Феликс Сутер и Тевфик Ариф)?"

Жириновски въздъхнал и след дълга пауза отговорил:

"Затова има обективна причина. Той (Тръмп - б.р.) не е познавал никого в ​​бизнеса, той е чужденец, който е търсил връзки, и така го запознали с лоши хора"

Обикновено когато става въпрос за геополитика, Жириновски обича да заплашва Вашингтон, но когато иде реч за Тръмп, антиамериканизмът му се изпарява, уточнява журналистката.

"Тръмп е човек, който по някакъв начи ми е много близък. Харесах го за първи път, когато имахме кратка среща в Ню Йорк през 2002 г. Той е нормален, не е надут и не е предубеден", обяснява руският радикален националист.

"Тръмп и Жириновски са като братя близнаци, представители на новата популярна тенденция националистически лидери, каквито са Путин, Марин льо Пен и Виктор Орбан. Те са любимци на избирателите от средна бяла класа, на онези, които никога не са се интересуват от политика, а сега са се "събудили" като десни ултрарадикали", коментира московският политолог Дмитрий Орешкин.

Тръмп предложи да се забрани на мюсюлманите да влизат в САЩ и да се изгради стена на границата с Мексико. Жириновски  е правил и много по-радикални и агресивни изявления, напомня Немцова (например той нарече Росен Плевнелиев негодник и заяви, че според него българският народ трябва да пълзи в краката на руснаците по повод позицията на София за анексията на Крим и войната в Украйна. Националистът заплашваше САЩ, че Русия ще си вземе Аляска, обяви, че Меркел прави от Германия Четвърти райх и поиска Кремъл да пусне атомна бомба върху Истанбул - б.р.)

Според авторката, Жириновски се надява, че ако Тръмп спечели изборите в САЩ, ще види сродна душа в Руската Дума. Но в крайна сметка ДНК анализът показа, че Жириновски и Тръмп не са кръвни роднини.