Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират еврокомисарката Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. 

Талал Ал-Хадж

Тази информация съобщи в Туитър Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия "Ал-Арабия" към Обединените нации. Ал-Хадж е иракски журналист с дългогодишен опит и поредица награди, работил е за СиЕнЕн и "Ал Джазира". След последното гласуване за генерален секретар тази вечер, в което водещ бе португалецът Антонио Гутереш, а българската кандидатка Ирина Бокова е пета, той пусна следното съобщение в социалната мрежа:

"Източник: Кристалина Георгиева, въпреки че е българка, ще бъде номинирана след няколко дни за главен секретар на ООН от Унгария, Латвия, Хърватия, с германска подкрепа"

В следващ туит той пояснява, че ако бъде номинирана от три източноевропейски държави, Георгиева ще бъде кандидат на дясната европейска партия ЕНП. И добавя, че планът за нейната номинация е бил финализиран по време на странични разговори на последната среща на Г20.

Според източници на Клуб Z такава кандидатура е възможна на този етап. Такива слухове имало и в централата на ООН в Ню Йорк, твърди източникът.