Унгарското правителство има намерение да създаде държавен секретариат за ограничаване на гоненията на християните към Министреството на човешките ресурси, съобщиха унгарски медии. Очаква се новият секретариат да бъде оглавен от дипломата Томаш Тьорьок. За целта бюджетът на Министерството на човешките ресурси е подсилен с 3 млн. евро.

Решението е взето след неотдавнашното посещение на унгарския премиер Виктор Орбан и  министъра на човешките ресурси Золтан Балог във Ватикана, където те са се срещали с ръководители на християнски общности от Близкия изток.

Гьорг Габор.

„Абсурдно и подло е намерението на унгарския министър-председател да създаде позиция заместник държавен секретар срещу гоненията на християните“ – така реагира експертът по религиозна философия Гьорг Габор в сайта „Непсабадшаг онлайн“.

Според него ако Унгария е все още секуларна държава, в която държаваната власт е отделена от религиозната, то създаването на подобен държавен секретариат по въпросите на религиозните вярвания е пълен нонсенс.

Преди 4 години унгарското правителство промени името на държавата, като от името “Република Унгария“ бе премахната думата „република“, а основният закон на държавата бе допълнен със сакрални елементи, ориентиращи към християнството. 

Проблем е и фактът, че не е напълно ясно какво правителството разбира под еластичното понятие “гонения на християните“. Така формулирано то става неограничено и властта може да го разтяга, докъдето пожелае. А това може да отприщи опасни процеси, смята Габор.

В деня на разпространението на новината, хомосексуален познат на Габор му позвънил по телефона разтревожен и го попитал може ли и той да бъде включен в категорията на хората, които са срещу християнството - например заради това, че участва в „Будапеща Прайд“? Защото според възприятията на партия „Фидес“ дори с участието си в подобен парад, човек заставал срещу християнските ценности  и морал.

Според фисолософа Гьорг Габор държавата е длъжна да подпомага всеки преследван. Теоретично не би трябвало да изразява предпочитания към каквато и да било религия. Според него самото унгарско правителство сега преследва  определени християнски течения, какъвто е случаят с методистката организация на Габор Иваньи от Братството на унгарските евангелисти, както спъва и дейността на други християнски общности. В същото време  представителите на правителството се подмазват на Турция, в която през изминалия век броят на християните гърци, арменци и сирийци  в Турция от няколко милиона са намалели до 70 хиляди, казва още Габор.

Засега Конферецията на католическите епископи в Унгария не е уведомена за подробности около създаването на този държавен орган. Секретарят на епископата Габор Мохош дава уклончиви отговори на въпросите на медиите. Епископът на Сегед, който е член на  Конферецията на католическите епископи в Унгария, заяви, че знае за това намерение на правителството само от пресата и затова не може да го коментира.

Новината се появява седмици преди насрочения за 2 октомври референдум, на който унгарците ще отговарят на въпроса: „Подкрепяте ли ЕС да предписва задължително настаняване на територията на Унгария на чужди граждани без одобрението на унгарския парламент?“