Гръцкият остров Тасос гори, съобщи Нова тв. Пожарите са били причинени от мълнии. Най-засегнати са селата Принос и Сотирос.

До момента няма данни за пострадали българи вследствие на огъня, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.  От МВнР уточняват, че в момента се проверява информацията за блокирани наши сънародници в районите, обхванати от пожарите. Нашето посолство и консулството в Солун са във връзка с местните власти, съобщи "Фокус".

Четири са огнищата, които са обхванали туристическия остров - Рахони, Тасос (столицата на острова, известна и с името Лименас - бел.ред.), Аликес и Лименария (втория по-големина град – бел. ред.). Силните ветрове пречат на потушаването на пожара. Всички екипи в района, включително от Кавала и Елефтерупули, са вдигнати под тревога.

Огънят е тръгнал от село Принос. Със заповед на пожарната и общината незабавно са евакуирани жителите на планинското село, както и на Свети Пантелеймон.

Над 30 пожарникари, 15 пожарни и 6 хеликоптера се борят с огнената стихия.

Кметът на Тасос Костас Хаджиемануил не скри своята загриженост за развитието на пожара, като каза, че огнищата са многобройни и едва ли могат да бъдат овладяни.

"Единият пожар е до Лименария. Другият, който достига къщите на градчето, е до Скала Калирачиш. Пътят от манастира „Архангел Михаил” към Golden beach е затворен! Пламъците са достигнали пътя. Погасяването на пожара продължава все още с хеликоптери, 5-6 самолета, военна техника и много пожарни. Пътуването към остров Тасос не е препоръчително, всичко е в тежък пушек и дим", пише зрителят на Нова тв Христо.

"Пожарни автомобили, полиция и линейки пътуват с фериботите от Керамоти за о. Тасос", пише друга зрителка.

Огнената стихия събуди спомените от 1985 г., когато пожар унищожи голяма част от горите на острова.

Пожар избухна и в манастир "Хилендар" в Света гора. 36 пожарникари с 18 превозни средства, 24 туристи и два хеликоптера се борят с огъня и там.

До момента няма постъпили обаждания от български граждани в генералното консулство в Солун или в посолството в Атина от наши сънародници, които се нуждаят от помощ или са пострадали.