"В „Алтернатива за Германия” имат нужда от исляма като образ на врага. Преди бяха евреите, сега са бежанците", казва в интервю за Дойче веле Хайо Функе, който е един от водещите изследователи на десния екстремизъм в Германия.

Професор Функе, "Алтернатива за Германия" цъфти и процъфтява - напук на шумните вътрешнопартийни борби за надмощие. Защо, според Вас, одобрението за тази партия расте въпреки скандалите?

Това е типично за дяснопопулистките партии. Те искат едно: успех, с всички възможни средства, на всяка цена. Десните популисти твърдят, че имат решения на проблемите, въпреки че в действителност нямат. И неизменно нападат онези, които са си нарочили за изкупителна жертва - исляма, мигрантите. Преди бяха евреите, сега са бежанците. И така настъпва пълен хаос. Десните популисти нямат ориентация, нямат истинска програма. Имат само образ на врага. Връхната точка на партийния конгрес на "Алтернатива за Германия" беше посланието:

Ислямът е наш враг! И точка!

Казаха даже, че ислямът е резистентен към опитите за просвещение, а и те не изпитвали потребност да го превъзпитават. Това означава едно: "Алтернатива за Германия" има нужда от исляма като образ на врага.

"Алтернатива за Германия" е представена в Европарламента и в парламентите на осем германски провинции. Колко дълго ще продължи възходът ѝ?

Смея да твърдя, че Християнсоциалният съюз (ХСС) при възможност също нерядко се е изявявал като дяснопопулистка партия. А от една година насам го прави систематично. В този смисъл лидерът на ХСС Хорст Зеехофер е един вид "кръстник" на възхода на "Алтернатива за Германия". И докато ХДС и ХСС не се противопоставят категорично на тази тенденция, ще бъдем свидетели на двойната игра между ръководството на "Алтернатива за Германия" и Хорст Зеехофер. Да не говорим, че от време на време Зеехофер ползва услугите и на унгарския премиер Виктор Орбан.

Каква е идеологическата и интелектуална закваска на ръководството на "Алтернатива за Германия"?

Аз застъпвам тезата, че радикалното крило в партията доминира т.нар. динамичен център. И докато това радикално крило се бори за една етнически чиста германска нация, умерените членове на партията биват изтласквани от този динамичен център в периферията. Тази тенденция се забеляза и на конгреса на партията. Един делегат от Тюрингия беше освиркан, когато заяви, че "има мюсюлмани, с които бихме могли да водим диалог".

15 процента от германците подкрепят "Алтернатива за Германия". Означава ли това, че установените партии напълно са изгубили връзката с части от германското население?

Установените партии действително са изгубили връзката с тези 15 процента от избирателите. При това тази формулировка е много смекчена. Сега от партиите се изисква да взъзприемат сериозно притесненията на избирателите, тяхното разочарование, мотивите за отчуждението им от политиката. За всичко това си има съвсем очевидни причини. Така например често няма социални концепции за отделните региони, градове и села. Политиката е прекалено централизирана.

Да вземем за пример провинция Мекленбург-Предна Померания. Там бяха проведени административни реформи, в резултат от които сега хората са принудени да пътуват по 60 километра, за да получат някакво разрешително от окръжния съд. Такива неща предизвикват гняв сред електората. Гняв, от който се възползва "Алтернатива за Германия".

Препечатваме интервюто от Дойче веле.