Компанията „Монтюпе“, която има завод за автомобилни части в Русе, е глобена с 500 000 лв. за замърсяване на въздуха и нарушения на условията в т. нар. комплексно разрешително за емисиите вредни вещества. Това стана ясно от извънредна пресконференция в Русе на инж. Лилия Атанасова, директор на регионалната екоинспекция, и Красимир Живков, заместник-министър на околната среда.

На дружеството, което е собственост на френската група „Монтюпе“, е наложена и принудителна административна мярка.

Инцидентът

На 10 септември вечерта жители на крайдунавския град забелязали изпускане на непречистени отпадъчни газове. След техни сигнали екипи на РИОСВ–Русе и представители на общината извършили обходи в районите.

Установено било, че неприятните миризми се носели от Индустриалния парк и по-точно от производствените халета на „Монтюпе“, от които се отделял сивкав дим. Облакът се издигал на 20-30 м височина и вятърът го отнасял към града.

Първото нарушение

Същото нарушение е констатирано и на 11 септември, когато отново през вентилацията са изпускани отпадъчни газове от производството. Нарушението е удостоверено с апаратура (термоанализатор) на „Гранична полиция“.

Днес, понеделник, екип на РИОСВ-Русе приложи принудителната административна мярка на „Монтюпе“ - блокиране на вентилационните съоръжения. На дружеството са дадени предписания в срок до 26 септември т.г. да осигури възможност за трайно запечатване на 108 вентилационни клапи. Операторът трябва да започне и процедура по преразглеждане на действащото комплексно разрешително.

Преписка с резултатите от извънредните проверки ще бъде изпратена до прокуратурата. Писма са разпратени вече до Инспекцията по труда, Регионалната здравна инспекция и Регионалната дирекция за национален строителен контрол.

Зам.-министър Красимир Живков и инж. Лилия Атанасова са категорични, че ще се приложат най-строгите норми на екологичното законодателство, особено за оператори, допускащи системни нарушения.

За компанията

„Монтюпе“ е сред световните лидери в производството на алуминиеви изделия за автомобилната индустрия. Дружеството притежава седем завода във Франция, Великобритания, Испания, Мексико, България и Индия.

Производството в Русе започна през 2008 г. В момента предприятието има три производствени халета, в които се произвеждат цилиндрови глави и носачи за „Ауди“, БМВ, „Порше“, „Рено“, „Форд“, „Волво“, „Даймлер“.

Френската компания инвестира 100 млн. евро в българското предприятие.