Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обещава допълнителна помощ за охраната на българо-турската граница в писмо до министър-председателя Бойко Борисов, с което Клуб Z разполага. Той призовава българските власти да заявят конкретно от какво се нуждаят. 

В писмото, отрупано с приятелски обръщения към Борисов, Юнкер обещава да повдигне въпроса за охраната на българо-турската граница на среща на върха на ЕС в Братислава в петък. Същото в петък обеща председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Председателят на Комисията отбелязва, че общата декларация между ЕС и Турция за ограничаване на нелегалната миграция дава резултати, но "положението остава крехко".

"Важно е през този период да не се появят нови маршрути", пише Юнкер. "Нека подчертая, че аз напълно приемам нуждата Европейският съюз да засили подкрепата си за консолидацията на българската гранична инфраструктура".

Европейската гранична агенция Фронтекс трябва да направи още, след като в отговор на молбата на българското правителство през юли изпрати 173 граничари от другите държави-членки в помощ на българските им колеги по границите с Турция и Сърбия, посочва председателят на Комисията. Неизпълнен остава ангажиментът на агенцията за още 53 патрулни коли за тези граници. Фронтекс не разполага със свои технически средства, осигуряват ги отделните страни от ЕС.

"Затова имам намерение да повдигна въпроса още веднъж  пред колегите на срещата на върха в Братислава по-късно през седмицата", пише Юнкер.

"Знам добре, че нашите представители в момента обсъждат как България може по-добре да се възползва от Фонда да ЕС за вътрешна сигурност, убежище и миграция и от Фонда да интеграция", добавя председателят. "Продължават също обсъжданията да идентифициране на нуждите за допълнителна спешна помощ и очакваме да получим бързо официална молба".

Експерти на Комисията ще дойдат в България в идните дни, за да се запознаят с положението на място и да подготвят актуализация на общ план за действие в евевтуална извънредна ситуация, посочва Юнкер.