Притесненията за здравето, които преследват кандидат-президентката на демократите Хилъри Клинтън от месеци, изскочиха на преден план в неделя, когато тя внезапно напусна възпоменателната церемония за 11 септември поради прилошаване, а от щаба й по-късно неохотно признаха, че ден по-рано й е поставена диагноза пневмония.

Г-жа Клинтън предизвика поток от спекулации за здравето си, включително твърдения, че построянно страда от изнемощяване - причините са от припадъци и деменция до паркинон, което може да затрудни службата й в Белия дом.

Тя се присмива на въпросите за здравето си и ги отхвърля като "теории на конспирацията". Личната й лекарка настоява, че състоянието й като цяло е добро, а независими медицински експерти оспориха някои от спекулациите за нейнитя симптоми на прогресираща и изтощителна болест.

Инцидентът на церемонията за 11 септември в Ню Йорк обаче - независимо дали е прилошаване или "прегряване и обезводняване", както изтъкна нейната лекарка, само увеличава притесненията, че г-жа Клинтън крие нещо за здравето си.

Подозрението подчертава и ширещото се недоверие към Клинтън и убеждението, че тя лъже.

Клинтън и републиканският кандидат Доналд Тръмп бяха заедно в неделя на церемониите в памет на онези, които загинаха преди 15 години в Световния търговски център в Долен Манхатън.

Г-жа Клинтън - бивша първа дама, сенатор от Ню Йорк и държавен секретар, бе отведена веднага, след като се почувства зле, твърди нейният щаб.

Свидетел на инцидента, който се случи извън обсега на зрителите и пътуващата преса, заяви пред "Фокс нюз", че Хилъри Клинтън се е спънала в бордюр, "коленете й се подгънали" и обувката й паднала, докато я качвали в микробус.

Щабът на Клинтън омаловажи притесненията за здравословното й състояние.

"По време на церемонията тя се почувства прегряла и бе отведена в апартамента на дъщеря си и се чувства много по-добре", заяви Ник Мерил, говорителят на Клинтън.

Г-жа Клинтън, която идния месец навършва 69 г., излезе от блок в Ню Йорк близо два часа по-късно. Тя се усмихваше и махаше с ръка без чужда помощ, преди да се качи в черен спортен автомобил.

Последната случка накара щаба по-късно да пусне изявление от лекарката на Клинтън д-р Лайза Бардак, в което тя обяснява, че кандидат-президентката е диагностицирана с пневмония в петък при преглед заради кашлица, свързана с алергия.

"Тя бе подложена на лечение с антибиотици и посъветвана да почива и да промени програмата си, - написа д-р Бардак. - На мероприятието тази сутрин (на 11 септември - б.р.) тя започна да страда от прегряване и обезводняване. току-що я прегледах и тя вече е рехидратирана и бързо се оправя."

В епохата преди антибиотиците пневмонията бе сред главните причини за смъртните случаи. Тя и до днес често може да има фатален изход, когато порази деца, възрастни или хора с разклатено по други причини здраве.

Тръмп, който навърши 70 г. през юни, подклажда интереса към здравето на съперничката си, като постоянно изтъква, че й липсват "умствена и физическа енергия".

Дан Пфайфър - бивш директор по комуникациите по време на президентската кампания на Барак Обама през 2008 г., омаловажи диагнозата, като заяви в туитър, че "всеки кандидат, с когото съм работил някога, се е разболявал по време на кампанията и е продължавал да действа, защото не можете да си вземате почивни дни в разгара на надпреварата".

Спекулациите, че здравословното състояние на г-жа Клинтън е по-тежко, отколкото тя признава, са още от декември 2012 г., когато тя претърпя сътресение и бе настанена в болница. Лекарите откриха кръвен съсирек в мозъка й, който бе излекуван и се е разнесъл според д-р Бардак.

Сътресението доведе до двойно виждане, което принуди г-жа Клинтън да носи специални очила. Тя беше с тях, когато свидетелства пред Сената през януари 2013 г. за терористичната атака срещу американската дипломатическа мисия в Бенгази, Либия.

Поведението и действията на Клинтън по време на кампанията показават следното:

• Тя, изглежда, се препъна и се изкачи по стълбите с помощта на агенти от "Сикрет сървис".

• Тя избягваше контакти с репортерите, включително без да даде нито една пресконференция в продължение на 9 месеца.

• Тя непрекъснато кашляше по време на речта си за Деня на труда в Кливланд, а по-късно същия ден не можеше да спре да кашля, докато се здрависваше с репортерите в своя самолет, като бе принудена да се оттегли в кабината си в предната част на машината.

Някои от поддръжниците на Клинтън и няколко клонящи към либералната идея журналисти гневно отхвърлиха като полова дискриминация шушуканията за здравето й.

Известният от телевизията и радиото д-р Дрю Пински заяви по-рано този месец, че е "сериозно притеснен" за здравето на Клинтън и от лечението, което тя получава, като каза, че описаното от лекарката й лечение е на нивото от 1950 г.

Д-р Пински -  специалист по вътрешни борести, известен повече като д-р Дрю, заяви, че е най-вече обезпокоен от двойното й виждане в резултат на сътресението.

"Това е мозъчно увреждане и то засяга нейното равновесие, - каза той. - Сега, разбира се, то не засяга нейната познавателна способност, но ни казва малко повече за него. Това е неразбираемо."

Малко след като той направи тези изявления, Си Ен Ен обяви, че той отменя шоуто си "Д-р Дрю на телефона".

Д-р Тед Ноел - анестезиолог от Орландо, Флорида, засили слуховете, че Клинтън стрда от паркинсон, във видео, пуликувано в сайта за политически коментари VidZette. Той описа много от предполагаемите здравословни проблеми на Клинтън и пусна клип с нейното неадекватно поведение, за да обърне внимание, че тя е в напреднал стадий на неврологично разстройство.

Доказателствата на лекаря включват списък с паданията на Клинтън още от 2005 г. насам, пристъпи на кашлица, неадекватни жестове с ръце при говорене, постоянни имания с глава и изражението на очите й при пускането на балоните на националната конвенция на демократите през юли.

"В началото на 2016 г. проблемите на Хилъри започнаха да стават наистина очевидни. Клипове с неадекватни движения и забавяне на мозъчната дейност станаха нещо постоянно, - казва във видеото д-р Ноел. - Това е съвместимо с прогресиращата болест на Паркинсон в нейните последни и тежки стадии."

Стенли Фишер - невролог и един от водещите в страната експерти по проблемите на движенията, включително болестта на Паркинсон, оспори диагнозата на д-р Ноел.

"Изобщо не съм почитател на Хилъри. Но това видео е същинска хакерска работа на полуграмотен лекар и аз се срамувам, че той дори се опитва да прави това", каза д-р Фишер - директор на Института за неврологични науки "Марион Блок" в Сейнт Люк.

"Моето мнение, след като я гледах в много клипове, е, че няма доказателства, поради които да подозираме, че тя има паркинсон дори на ранен етап, да не говорим за напреднал", каза той, като отбеляза, че очевидното доказателство за болестта е било забележимо при публични фигури като актьора Майкъл Фокс, бившата главна прокуррка Джанет Рено и покойния шампион по бокс Мохамед Али.

Докторът твърди, че не е необичайно за една 68-годишна жена случайно да се препъне, особено когато бърза да стигне някъде навреме като г-жа Клинтън. Но той казва, че няма достатъчно информация за цялостна оценка на здравето й.

"Възможно е тя да има някакъв проблем, но пак казвам - не може да има подозрение за някаква прогресираща или дегенеративна болест, - каза д-р Фишер. - Но това не значи, че тя е здрава. Искам да бъда ясен."

----

* Авторът е специалист по политиката и политическите кампании във в. "Вашингтон таймс", откъдето препечатваме статията. Тя е написана с помощта и на Том Хауъл-младши и Дейв Бойър.