МВР и оперативният щаб по миграционните въпроси е взел решение за изпращане на допълнителни сили на границата. Целта е по-доброто разпределение на силите. Това заяви министърката на вътрешните работи и вицепремиерка Румяна Бъчварова в Народното събрание след дискусия за промените в Закона за МВР.

„Става въпрос за армейски сили, както е по плана. Имаме план за действие по българо-турската граница и при определени критерии се задейства следващия етап. По-малко мигранти влизат, но тези които влизат, не могат да излязат и да продължат пътуването си“, коментира вътрешната министърка. 

По думите на вицепремиерката в момента се проучват 5 или 6 възможности за места за отваряне на нов център за прием на бежанци. Тя не даде подробности къде се намират тези места, а само каза:

„Проучваме така, че това да не засяга пряко населението, което е наблизо, да е свързано с относително малки разходи, за да можем бързо да го използваме. Да бъде в район, в който да можем да осигурим достатъчно надеждна охрана“, обясни Бъчварова.

Министърката съобщи, че съществуващите центрове за бежанци са с изпълнен капацитет. Мисли се и за вариант за ускоряване на процедурите по проверка и даване на статут на бежанци.

„Мина едно решение, според което някои от центровете ще бъдат обявени като центове от затворен тип, което ще означава по-строги правила на пребиваване на изход. Имаме друго предложение, което да определя периметъра, в който могат да се придвижват бежанците“, каза още Румяна Бъчварова.