Веселин Пенев.

Правителството очаквано освободи Веселин Пенев като областен управител на София-град, става ясно от съобщение на Министерския съвет.

За временно изпълняващ длъжността е назначена Живка Такева-Първанова, която е зам.-областен управител и ще остане на поста до определянето на титуляр. Тя е дъщеря на шефката на учителския синдикат Янка Такева.

Пенев си отива като резултат от скандала с Царските конюшни - теренът от 7,5 дка бе продаден за 650 000 лв.

На 9 септември Бойко Борисов поръча проверка на Инспектората към МС, а вместо него шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията подкрепя премиера, ако поиска оставката на областния управител или оттеглянето му от Реформаторския блок (Пенев е излъчен от РБ, б.р.).

Цветанов дори благодари на БСП за сигнала, тъй като именно социалистите повдигнаха темата за сделката вчера.

Освен Цветанов и вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова бе сред поддръжниците на оставка на Пенев.

"Изцяло подкрепяме премиера Бойко Борисов за искането РБ да оттегли сегашния областен управител на София", заяви Цветанов.

Същия ден обаче самият Пенев обяви, че няма намерение да подава оставка на свикана за целта пресконференция.

"Ако е нарушен финансовият интерес, това е най-малкият проблем - оставката. Обясних това на премиера. Всичко е в рамките на закона. Не сме продали никакви "царски конюшни" на цената на чифт маратонки, а сме излезли от съсобственост и така сме спестили разходи на държавата, например за такса смет", обясни Веселин Пенев.