Помните ли случая с "отровните гъби" от "Кауфланд", който избухна през юни?

Днес прокуратурата съобщи, че разследва отравяне на столичанката Кремена Скерлева, която била приета във ВМА на 5 юли със сипмтоми на „холиколитичен токсидром“ - характерен при поглъщане на атропин и близки до него алкалоиди.

При прегледа било установено, че същия ден тя е консумирала билкова отвара - чай, приготвен от пакет с етикет „Залист, миши трън, див чемшир“, който купила няколко седмици по-рано от аптека, намираща се в района на пазар „Красно село“ в София, пишат разследващите.

Абсурдното е, че Скерлева, мъжът й и баща й постъпиха в първите дни на юни в болница, пак с диагноза отравяне. Тогава Българската агенция по безопасност на храните побърза да заподозре полски гъби, внесени и продавани във веригата „Кауфланд“, а след изследване ги оневини.

Сега след извършен анализ на биологична проба, взета от пациентката, е установено, че в организма й действително е наличен атропин - в концентрация, достатъчна да причини токсично въздействие. Същото вещество, както и сродните му – скополамин, тропин и тропинон са открити и в остатъка от консумирания от жената чай.

За случилото се са били уведомени 6-о РПУ, както и Софийската районна прокуратура, като незабавно е образувано досъдебно производство по чл. 350 от НК - изготвяне или продажба на храна или питие, предназначени за общо ползване (опаковки чай „Залист, миши трън, див чемшир“), съдържащи опасни за здравето вещества, за което се предвижда „лишаване от свобода“ до пет години, пишат разследващите.

Претърсена е софийската аптека, както и производителят и доставчикът на отровния чай, съответно в с. Руен, Пловдивско и в с. Копривлен – община Хаджидимово, област Благоевград.