Няма да има съкращения в Народния театър, твърди новият директор на трупата Мариус Донкин. Ден след първата си пресконференция ръководителят на театъра разпространи съобщение, че е неразбран от медиите, цитирали го, че ще ревизира състава.

„Информациите, че в Народния театър „Иван Вазов” се готвят съкращения, са абсолютно безпочвени и не отговарят на истината. За мен е недопустимо в момент, когато целият екип на националния културен институт се бори да възстанови стабилността, спокойствието и плодотворната атмосфера в него, моите думи да бъдат извадени от контекста и употребявани с цел да се дискредитира театъра, творците в него и работещите тук, и да се създаде никому ненужно напрежение - обяснява Донкин.

За да бъда конкретен, ще повторя думите си от срещата с медиите вчера: „Не съм дошъл, за да убивам, унищожавам и махам хора. Ще потърсим различни варианти за оптимизиране на ангажиментите като клаузи в договорите, гарантиращи предимството на Народния театър в програмата на актьорите, дубльорства и т.н.”, допълва директорът.

На пресконференцията в понеделник, на въпрос на медиите дали ще има съкращения, Мариус Донкин каза следното:

„Когато дадени хора тръгват на път, нормално е някой да отпадне или да тръгне заедно с тях…

Не съм дошъл тук да убивам, унищожавам и махам хора. Ще потърсим различни варианти за оптимизиране на ангажиментите като клаузи в договорите, гарантиращи предимството на Народния театър в програмата на актьорите, дубльорства и т.н.” 

Сподели още и това:

„Преди 7-8 години театърът работеше прекрасно, стройно и продуктивно. Имаше в състава си 50 души актьори, а целият му екип наброяваше около 230 човека. В момента тази цифра е 285. Щатните актьори са 55, тези, които играят на хонорар – 100, и отделно актьори, които играят в отделни представления – 22. Тази статистика говори, че тук има проблеми – и човешки, и творчески, и икономически, с които аз съм длъжен да се съобразявам. Необходимо е това да се балансира – като ревизия на качеството на гостуващите актьори, дисциплината и компактност на администрацията.“

Утвърдителен отговор на въпроса „съкращения“ в действителност нямаше, но от казаното медиите останаха с впечатлението, че Мариус Донкин има такива намерения. Директорът на Народния твърди, че тълкуванията за съкращения на думите му „са опит още от първия ден да се подкопае доверието и представляват евтино търсене на несъществуващи сензации“.

„Както вече казах и в концепцията, и на срещата с колегите си, поемам този пост с изключителна отговорност и коректност към всеки един човек в този театър. С решимостта да вървим заедно по пътя за каузата, в която всички вярваме, за да запазим авторитета на институцията и да търсим заедно решения за нейното бъдеще. Именно по тази причина държах да се срещна най-напред с колегите си, преди да се представя официално пред медиите като директор на Народния театър. И най-важното, на което разчитам от тяхна страна, е коректност, взаимност и подкрепа в тази огромна отговорност.

В тази връзка, няма да се поколебая да ревизирам отношенията и контактите си с медии, които се опитват да поставят клин във взаимоотношенията ми с колегите и да подкопават доверието в институцията Народния театър. Защото той е по-голям от всеки един от нас и от всички нас, взети заедно.“

"Площад Славейков"