Колко струва теренът под бившите „царските конюшни“ в София?

Близо седмица правителство, опозиция, областен управител (вече бивш) и граждани търсят отговор.

Фактите – на 11 юли тази година в три отделни сделки областната управа на София-град продава държавната част (84%) от общо 7,33 дка земя на фирма "Евротрансбилд" на бившия шеф на КТБ Янко Иванов. Предмет на сделката е уникален парцел - цялото каре, заключено между бул. "Княз Ал. Дондуков", бул. "Васил Левски", ул. "Врабча" и ул. "Панайот Волов". В продажбата обаче не влизат постройките отгоре, които са собственост на други лица, включително на държавата. Там има рушащи се от години сгради, жилищни кооперации и други обекти.

Опозицията (БСП) изнесе данни, че трите терена са продадени за сумата от 658 870 лв. или близо 90 лв. на квадратен метър - колкото чифт маратонки, по думите на лидерката на левицата Корнелия Нинова.

После подалият оставка губернатор на София-град Веселин Пенев (РБ) се оправда, че всъщност е направил услуга на държавата, като е ликвидирал „тази съсобственост“ и така е спестил такса смет и други разходи. Пенев дори изтъкна, че цената е близо 800 000 лв., като се прибави и данък добавена стойност.

С ДДС или без ДДС - това е най-малкият проблем

Въпрос на време беше пред публиката да се разкрие, че върху терена има планове за строеж и Янко Иванов потвърди това в студиото на БТВ вчера. Няма как да е иначе, при положение, че става въпрос за терен в сърцето на София, на 300-350 м от храм-паметника „Св. Александър Невски“.

В тази зона винаги е имало засилен инвеститорски интерес, а цените на имотите са едни от най-високите. Неслучайно луксозната хотелска верига „Хаят“ ще отвори първия си обект в България край паметника „Левски“, на един хвърлей от „конюшните“. Нещо повече -  само на 300 метра от нагорещилия страстите имот се намира най-скъпият терен в новата история на страната. Парцелът рекордьор е разположен на ъгъла на бул. „Дондуков“ и ул. „Стара планина“, срещу сградата на Софийската опера и балет. Площта му е 315 кв. м и през 2009 г. за него бяха платени 3 255 000 евро или 10 333 евро на квадратен метър. На мястото беше построен ресторант.

Срещу Операта е най-скъпият парцел в София по показателя "цена на квадратен метър".

Сега читателите ще се възмутят как е възможно един имот да струва 10 333 евро/кв. м, а на 300 метра от него държавата да продава за 90 лв. на квадрат. Разликата в цената е над 200 пъти.

За коректно сравнение трябва да се види общата сума, която Янко Иванов ще плати за мястото (терен плюс сгради). Вярно е, че част от постройките са на други собственици, но това е най-вече заради жилищната кооперация на ъгъла на бул. "Васил Левски" и ул. "Врабча", както и заради сгради на ъгъла на "Дондуков" и ул. "Панайот Волов", притежание на частни фирми. За останалата част от терена (където са държавните постройки - б.р.) инвеститорът едва ли ще има големи трудности да договори строителство. А и защо би тръгнал да изкупува земя с подобни тежести, ако не си е направил предварително сметката.

Рано или късно ще се разбере какво е планирано върху "царските конюшни" - хотел, офис, мол или жилища. Янко Иванов вече намекна, че е готов и на вариант да обезщети държавата за нейната част от сградите с процент от разгънатата площ на бъдещия обект.

Схемата – странна и мътна

Всичко тръгва още от времето на областния управител Росен Владимиров (ДПС) и регионалния министър Асен Гагаузов (БСП). С техните подписи държавата се е впуснала в странна схема, която сега не й позволява да вземе максимум пари от парцела и от своите сгради при евентуална продажба накуп, да речем на публичен търг. Инвеститорът използва умело факта, че е станал съсобственик с държавата и хоп - вече е едноличен притежател на терена. Ще наблюдаваме какво ще се случи със сградите.

Няма за какво да обвиняваме Янко Иванов, той е бизнесмен. Старите хора са го казали чудесно - не е луд този, който яде баницата, а този, който му дава.

Царските конюшни показват една хронична болест на държавата, която и най-силният антибиотик не може да излекува – лошото управление на собствеността. В резултат на сделки от типа на "царските конюшни" данъкоплатците са лишени от приходи, които иначе биха отишли за важни сектори като образование, инфраструктура, здравеопазване.