Изборът за генерален секретар на ООН вече не е вътрешен въпрос на България. Той вече е на държавите с решаващ глас в световната организация.

Това заяви днес пред бТВ доскорошният ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

"Дали ще има българка начело на ООН или не - това не решава нито един чисто български въпрос", смята Поптодорова.

Тя продължи:

„Имам усещането, че се концентрирахме върху политическа абстракция - жена начело на ООН. Спомнете си голямата еуфория около избора на първия чернокож президент на САЩ. Какво е положението сега, след 8 години? Големият шанс на българската кандидатура беше, ако ние бяхме признати като кандидатура на Източна Европа, но това не стана.”

Поптодорова каза също, че изпитва тъга, като гледа на какво ниво се води тази дискусия в България.

В същото време предстои тежък съвет на ЕС, на който ще се гледа бъдещето на Европа след излизането на Великобритания от Съюза. А ние не сме наясно каква позиция имаме за тези важни разговори.

„За първи път трябва да се реши какво значи европейското единство. ЕС има много ясно структурирана глава административна и политическа, но му липсва единно тяло - няма европейска нация. Съвсем естествено е европейските лидери да търсят защита на населението", коментира Елена Поптодорова.

Според нея ЕС няма да изчезне, но ще се преформатира.

"За съжаление, България така и не успя да се присъедини към някоя от съществуващите групи държави като Вишеградската четворка", изтъкна дипломатката.

Поптодорова коментира и предстоящите президентски избори у нас.

„Българският избирател още не е изградил у себе си европейска идентичност. Президентската кампания може да се окаже белязана от празни декларации за принадлежността към ЕС и НАТО и значително по-настойчиви опити на партиите да се харесат на избирателите чрез заигравания по темата за отношенията с Русия", смята тя.

Посланичката припомни стъпкването на знамената на ЕС и НАТО на събора на русофилите, станало „под благосклонния поглед и мълчания на национални лидери“. (БСП обаче се разграничи от тези действия, макар и ден по-късно - б.р.)

Естествено, накрая стана дума и за президентските избори в САЩ.

 "Хилъри Клинтън засега има предимство, но има и някои нови елементи. Няма да е изненада, ако мъж влезе в Белия дом", каза Поптодорова.