Словенецът Александър Чеферин бе избран за президент на УЕФА на извънреден конгрес в Атина. Той наследява Мишел Платини и ще заема поста до 2019 г., когато са редовните избори в европейската футболна централа.

Чеферин беше фаворит за мястото на №1 в УЕФА. Той публично беше подкрепен от федерациите на много страни, сред които и БФС. Дни преди конгреса словенецът остро разкритикува въведеното ново правило в Шампионската лига половината от местата в груповата фаза да отиват за клубовете от Испания, Англия, Германия и Италия.

Платини пък държа прощална реч, в която обяви, че съвестта му е чиста и той ще продължи да води съдебни битки с ФИФА за изчистване на името си. Бившият капитан на Франция и "Ювентус" изтърпява 4-годишно наказание да не може да заема постове във футбола заради нерегламентиран хонорар от 2 милиона швейцарски франка. Парите са му били изплатени заради консултантска дейност.

48-годишният Чеферин се пребори в конкуренцията на холандеца Михаел ван Прааг. Той спечели с огромно мнозинство - за него гласуваха 42-ма от общо 55-имата делегати.

Александър Чеферин е роден на 13 октомври 1967 г. в Любляна. Завършва право в родния си град, след което започва работа в правната кантора на своето семейство, представлявайки професионални спортисти и клубове. От 2011 г. е президент на футболния съюз в Словения. Той става седмият президент на УЕФА. През годините поста са заемали Еббе Шварц (Дания), Густав Видеркер (Швейцария), Артемио Франки (Италия), Жак Жорж (Франция), Ленарт Йохансон (Швеция) и Мишел Платини (Франция).