Светлозар Костов - бивш шеф на специализираната прокуратура, получии от ВСС днес последен шанс да се защити по две дисциплинарки срещу него.

Макар Костов да изтъква, че е нямал възможност да организира защитата си поради смяна на адвоката и иска да се яви лично пред Съвета, Сотир Цацаров и двама от най-верните му хора - Михаил Кожарев и Васил Петров, гласуваха "против" случаят да се отлага.

Въпреки това прокурорската колегия прие да му даде два шанса - на 28 септември и 5 октомври.

 
Дисциплинарните дела срещу Костов се влачат от години. Конкретните две, с които съветът се занимаваше днес, са от 2014 и 2015 г. - едното по предложение на членове на ВСС за лошото му отношение към подчинените, другото - от Сотир Цацаров, за нарушения на случайното разпределение, неизпълнение на разпореждане на горестоящ и липса на контрол.

Въпреки липсата на каквито и да е доказателства в подкрепа на това (т.е. - на твърденията на магистрата, че има нужда от още време, б.р.), колегията прие, че трябва да бъдат дадени възможности на Костов за лично явяване и ислушване, като и за двете дела се съобщава по надлежия ред, че на практика това е последната възможност, която му се дава да бъде изслушан или да организира своята защита, обобщи главният прокурор Цацаров.

Срещу Светлозар Костов имаше и искане за "отстраняване и освобождаване", когато стана ясно, че е издал постановление, с което отлага с три месеца изпълнението на влязла в сила присъда на Росен Петров – Животното. През това време криминално проявеният носител на анималистичен прякор участва в нахлуването в сградата на БФС и отиде на море.

Освен че наблюдаваше делото "Октопод", Костов се прочу и когато размахваше кънки заради катастрофата на световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки.