Георги Качорев от Апелативна прокуратура - Благоевград стана поредната "звезда", която напусна системата с полагащите му се до 20 брутни възнаграждения и без да е понесъл никаква отговорност.

Обвинителят, довел до пълен провал делото на убиеца Емил Първанов-Ембака, предизвика днес нервите на главния прокурор Сотир Цацаров и се стигна дори до напрежение между него и Васил Петров - който пък е бил в дисциплинарния състав, умуващ дали да накаже благоевградския обвинител.

Качорев феноменално изпусна сроковете да повдигне обвинение на Емил Първанов - Ембака и за 7 месеца не бе предприел нито едно процесуално-следствено действие по казуса му.

Хронологията

Мъжът, който още на 26 юни 2015 г., уби с камък на магистрала "Струма" Николай Чивиев, бе задържан и обвинен на 9 ноември същата година, след цирковете с укриването му, а адвокатът му дори опита да се пазари с държавата.

От периода 04.12.2015 г. до 06.07.2016 г. процесуално-следствени действия по разследването не са извършвани. Проведен е единствено разпит на обвиняемия - на 17.06.2016 г., който е заявил, че не желае да дава обяснения, установи после прокуратурата.

Поради това първо благоевградският съд, а после и САС разпореди благоевградчанинът да бъде пуснат, защото за 8-месечния максимален срок на задържане прокуратурата не е предприела абсолютно нищо.

На 29 юли 2016 г. Румяна Арнаудова като говорител на главния прокурор официално съобщи, че ще се иска дисциплинарно наказание на обвинителя. При последващата проверка били установени ръководени от Качорев разследвания, продължили повече от 7-8 години, без да са приключени с окончателен акт.

Въпреки това се оказа, че 3 дни преди да бъде внесено предложението за дисциплинарно дело, от страна на Качорев е постъпила молба за напускане. Тя се озова в дневния ред на прокурорската колегия на ВСС днес, а предложението за дисциплинарно производство - не.

Сотир Цацаров ръководи днес заседанието на прокурорската колегия на ВСС. До него вдясно (с ръка на брадичката) е Михаил Кожарев, който самоотвержено гласува дори против закона да не се пуска Качорев. А до него не се вижда добре Васил Петров. Снимка БГНЕС

Именно това ядоса Сотир Цацаров и предизвика монолог, изпъстрен с намеци за действия "случайно или не".

Престъпление без наказание

Главният прокурор, който ръководи заседанията на тази половина от ВСС, специално обърна внимание на колегите си, че Качорев сигурно няма да е първият, който ще опита "такава гимнастика" и въпросът е принципен - да дадат сигнал какво ще правят в такива случаи.

"Какво трябва да направим? Аз мисля, че трябва да уважим искането за подадената оставка", взе думата днес Васил Петров от дисциплинарния състав, който се е занимавал с Качорев.

(Самият Петров, най-известен като бащата на жената, от която Делян Пеевски има дете, е бивш районен прокурор на Благоевград, б.р.)

Той изтъкна еднозначната норма в Закона за съдебната власт, че магистрат не може да бъде освободен, само ако срещу него е образувано дисциплинарно производство.

"Ние нямаме решение за образуване на дисциплинарно производство - сподели Петров. - Аз ще гласувам за това да бъде освободеен."

Включи се Сотир Цацаров, който почти невиждано се опълчи на Петров... Макар и с ясен краен резултат.

Той призна, че колегата му е прав, но проформа и че ще гласува и той за оставката, само защото иначе не би спазил закона. Но "коректността налагала" да каже, че...

На вчерашното заседание (на дисциплинарната комисия, б.р.), случайно или не - не е предложено включване на предложението за образуване на дисциплинарно производство в дневния ред. По този начин се е стигнало само до включване в дневния ред на молбата на Качорев за освобождаване.

И аз пак казвам - аз ще гласувам за освобождаването, защото в този момент няма образувано дисциплинарно производство. Но ще ви помоля, когато следващия път разглеждате подобни казуси, да ги поставяте в равностойно положение в дневния ред.

А да не се поставя в положение на ... всеки който случайно или не по един ред изчаква да се даде предимството за преминаването на нещата.

Мисля, че ме разбрахте съвсем правилно. Защото по този начин даваме изключително лош сигнал.

Членът на дисциплинарната комисия изпадна в обяснения как вчера са решили да присъединят едната молба към общата преписка и пр.

- ... Обаче вместо да я присъединяваме, влиза (в дневния ред, б.р.) молбата за освобождаване - продължи ядосано Цацаров.

- Е, ама нещата не стоят така от вчера - започна да мърмори Петров.

- Ама, г-н Петров, аз казвам какво мисля! Вие казвате какво мислите, аз казвам какво мисля. Всеки има свое мнение... Вие казахте съвсем правилно, че към този момент законово няма пречка.

Петров се заоправдава, че на вчерашото заседание на Комисията по дисциплинарни производства  (КДП) голяма част от комисията НЕ ЗНАЕЛА, че изобщо има подадено заявление за напускане. Освен това в състава се получил и един отвод и нямало вече кворум... 

- Аз ви предложих да гласуваме, вие поискахте да се изкажете - скастри го Цацаров.

И му напомни остро, че в Комисията по дисциплинарни производства са отлагали казуса с наказанието от една в друга седмица, докато заявлението за напускане е било "в съседната канцелалрия или в деловодството".

Затова ви предлагам пак да гласуваме. В противен случай - аз съм сигурен, че няма да стигнем до едни и същи позиции... Режим на гласуване!

Оставката бе приета с 8 гласа за и само един "против" - на Михаил Кожарев.

Не така остър бе Цацаров при сходен случай - с напускането на Петьо Петров - Пепи Еврото. Тогава прокуратурата не му откри нарушения, а обвинител № 1 по никакъв начин не възпрепятства многократните опити да се осуети пускането на магистрата с многозначителен прякор "през парадния изход" на системата.