„Тотал Е&П България” изпълнява плана си за търсене на газ и нефт в блок „Хан Аспарух” в Черно море и отказ от проекта няма. Това обясниха за Клуб Z високопоставени източници от дружеството по повод медийни публикации.

Проучвателните дейности се извършват от френската компания „Тотал” в партньорство с австрийската „ОМВ” и испанската „Репсол”. Тази година в „Хан Аспарух” беше направено първото дълбоководно сондиране (deepwater drilling) на близо 6000 метра дълбочина, каквото досега не е имало в българския шелф. През април тази година сондажният кораб Noble Globetrotter II отплава от пристанище Бургас за проучвателната си мисия.

В следващите месеци „Тотал Е&П България” ще работи по сравняване на резултатите от сеизмичните проучвания и първия сондаж. След като данните бъдат реинтерпретирани, ще се определи позицията за втория сондаж. А със сигурност ще има поне още един, за да се докажат евентуалните залежи.

Разработването на блок "Хан Аспарух" беше натоварено със свръхочаквания още преди старта на проучвателните дейности. Политици се надпреварваха да се изказват, че проектът има голям потенциал за добив на природен газ и едва ли не ще бъде съдбоносен за енергийната независимост на България.

"Тотал" е публична компания и ще обяви официални данни за разкрити залежи, когато са ясни резултатите от всички проучвания и има неоспорими доказателства. Процесът е бавен и изисква време. Един, два, дори няколко сондажа може да се окажат недостатъчни – в богатото на залежи Северно море, например, първите 74 сондажа са били "сухи", тоест без откритие на въглеводороди.

Отделно в България действа мораториум за шистовия газ, който затруднява и допълнително забавя проучванията.

"Тотал" досега е инвестирала 120-150 млн. долара за проучването на блок "Хан Аспарух". Припомняме, че след подписването на договора с българското правителството през 2012 г., компанията внесе в държавния бюджет 40 млн. евро кеш бонус, с което гарантира сериозността на намеренията си.