Френската полиция е открила доказателства за двойно счетоводство в предизборната кампания на бившия френски президент Никола Саркози през 2012, съобщи "Журнал дьо диманш".

Полицейски екипи за борба с финансовите измами се претърсили офисите на дружеството за връзки с общестевеността "Бигмалион", на което Саркози е възложил кампанията си. Там те са намерили фиктивни фактури за 11 милиона евро, които партията на Саркози, Съюз за народно движение (СНД) е трябвало да плати от доброволни дарения на своите привърженици.

Фактурите са издадени, за несъстояли се предизборни митинги, които дружеството уж организирало. Те е трябвало да оправдаят други разходи на щаба на Саркози, които надвишавали разрешения бюджет за финансиране с публични средства от 22,5 милиона евро. Той е бил похарчен още в началото на кампанията.

"Намерихме доказателства за двойно фактуриране - една официална фактура и една за СНД", казва полицейски източник цитиран от изданието.

Първи признания за аферата направиха в началото на изминалата седмица "Бигмалион" и Жером Лаврийо, заместник-директор на кампанията на Саркози. Те доведоха до оставката на председателя на СНД Жан-Франсоа Копе. Саркози, който изгуби изборите срещу социалистическия претендент Франсоа Оланд, твърди, че не е знаел за двойното счетоводство. Бившият президент сега е адвокат. Това е втора поред афера, която повдига подозрения за незаконно финансиране на кампанията му.