Честит "данък уикенд". Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се регламентира дължим данък върху движими и недвижими вещи, които се водят на името на фирма, но могат да бъдат ползвани и за лични цели. Става дума за всякакви активи - като се започне от служебни коли и помещения и се стигне до компютър, лаптоп, таблет и дори най-обикновен мобилен телефон. Освен това данъкът влиза в сила от 1 януари 2016 г. - тоест със задна дата. 

Депутатите от ГЕРБ не приеха идеята на Мартин Димитров и Петър Славов от Гражданския съвет на Реформаторския блок данъкът да се дължи само върху активи, чиято цена е над определена сума. Това е т.нар. "праг на същественост" и според предложението на десните депутати той можеше да бъде над 20 000 лв. Това не се прие.

Фирмите и служителите ще имат две възможности - или да докажат, че активите се ползват само служебно, или да плащат годишен данък според стандартна данъчна ставка за различните видове активи. Ставката за данъка върху разходите в натура, свързани със собствени, наети или предоставени за ползване активи и/или персонал, предоставени за лично ползване, се предвижда да бъде 10 на сто. Данъкът е окончателен, подлежи на деклариране и се внася веднъж годишно - в срок до 31 март на следващата календарна година.

За използване на служебен автомобил за лични цели разходът ще се поделя между работодателя и служителя и ще се изчислява чрез пътни листове за изминати километри по служебни и по лични причини. 

При ползване на недвижими имоти данъчната основа ще зависи от времето, прекарано в имота или от площта, предоставена за лични нужди. Базата за изчисление на дължимия налог ще е размерът на общите разходи за имота.

За вещи като компютри и мобилни телефони ставката е една - 20 на сто от стойността, освен ако документално не се докаже друго от страна на фирмата и работника.

Засега не е съвсем ясно как данъчните ще провеляват дали от служебния си телефон, например, не сте звъннали на роднина или на личния си лекар, дали от лаптопа сте отворили личната си поща и как се процедира, ако използвате нея и като служебна. Това е в случай, че твърдите, че ползвате вещите само служебно. Депутатът Мартин Димитров попита след приемането на закона дали ще има налози и за самите данъчни служители - например ако от служебния си телефон водят и лични разговори.