Три български компании от минно-добивния сектор са сред първите, на които държавата опрощава данък печалба през 2016 г. Това са „Горубсо-Мадан”, „Върба-Батанци” и  „Родопи еко проджектс”.

Облекчението е за фирми, които реинвестират печалбата си в райони с висока безработица. Общият размер на освободения данък за трите компании е 16 млн. лв., като те са поели ангажимент да вложат 42 млн. лв. в проектите си.

„Горубсо-Мадан” и „Върба-Батанци” разработват оловно-цинкови мини в Смолянска област. Компаниите имат двама собственици, които държат по 50% от акциите. Това са „Минстрой холдинг” на Николай Вълканов и пловдивският КЦМ на Никола Добрев. „Родопи еко проджектс”, която също преработва оловно-цинкова руда и добива метали, е еднолична собственост на „Минстрой холдинг”.

Бизнесменът Николай Вълканов напоследък е един от най-активните предприемачи в миннодобивната индустрия в региона. В края на август т.г. той започна добив на цинк и олово в мина Злетово в Македония, а до края на годината ще възроди рудодобива и в мина Тораница в югозападната ни съседка.

„Минстрой холдинг” е компанията, която построи известния хидровъзел „Цанков камък” в Родопите. За консултирането на този и още три инфраструктурни обекта през 2009 г. тогавашният лидер на ДПС, а сега почетен председател Ахмед Доган взе 1,5 млн. лв. хонарар. Парите бяха дадени от Института по строителство и минно дело, чийто мажоритарен собственик е „Минстрой холдинг”.

През тази година държавата е одобрила досега 18 компании, на които ще опрости над 35 млн. лв. корпоративен налог срещу задължение да се инвестират близо 90 млн. лв. в производствени дейности. Това е вид държавна помощ, която е одобрена от Европейския съюз и която може да стигне до 50% от размера на направената инвестиция.

Схемата се управлява от Министерството на финансите, а заявленията се оценяват от Българската агенция за инвестиции.