Всички те са от Сирия, бежанци, потърсили убежище в Германия. Онова, което ги обединява е, че до един са професионални музиканти, повечето учили поне пет години в Дамаск. Те формират Сирийския изгнанически филхармоничен оркестър – който днес изнася концерти в Берлинската филхармония, в Концертхаус, в Елбфилхармони в Хамбург…

„Никога не съм си представяла, че ще бъда в Европа и ще пея с цял оркестър от сирийски музиканти, всички от които живеят тук – казва сопраното Раша Ризк във видео на „Ал Джазира“. – Нито пък че аз самата ще живея тук.“

Сирийският изгнанически филхармоничен оркестър е формиран миналата година в Германия. В него участват около 70 музиканти, които освен класическа музика изпълняват симфонични творби на сирийски композитори.

„Чувствам, че е наша задача като музиканти да представим красива картина – не, не красива картина – една от истинските картини на реалността в Сирия“, казва флейтистът Мохамад Фитиан.

Около 11 милиона сирийци са напуснали домовете си от март 2011 г. досега, като над милион са потърсили убежище в Европа. Германия е приела повече бежанци, отколкото всяка друга страна на континента.

Площад Славейков.