Едуард Сноудън не е изобличител, а изменник на своята страна и предател на колегите си.

Това гласи доклад на Конгреса на САЩ, цитиран от АФП.

Двупартийната комисия публикува резюме от три страници от документа. В продължение на две години тя е проучвала как бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) е успял да изтегли над 1,5 милиона класифицирани документа от защитените й мрежи, какво са съдържали документите и какви вреди е нанесла кражбата им на националната сигурност.

Огромното мнозинство секретни документи, откраднати и публикувани от Сноудън, са съдържали военни тайни и не са имали нищо общо с личния живот на хората, се казва в доклада.

Сноудън предостави документите на журналисти, които направиха разкрития за програмите за масово вътрешно следене, започнало след атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г. Програмите са събирали метаданни за телефонни разговори на милиони американци и за електронна кореспонденция с чужбина.

Едуард Сноудън избяга в Хонконг и после в Русия, за да избегне съдебно преследване. Сега той иска президентът Барак Обама да го помилва като изобличител.

"Сноудън изложи на опасност нашите военнослужещи и хората в Америка. Очаквам той в крайна сметка да се върне в САЩ, където да бъде изправен пред правосъдието заради престъпленията си", заяви Девин Нунес - конгресмен републиканец от Калифорния и председател на комисията, разследвала дейността на беглеца.

Разкритията на Сноудън за събраните от АНС данни за милиони телефонни разговори породиха ожесточени дебати. Много хора изразиха безпокойство за посегателствата над личния живот. Конгресмени и сенатори пък заявиха, че губят инструменти за борба с тероризма.

Всички членове на конгресната Комисия по разузнаването се подписаха под писмо до президента Барак Обама, в което го призовават да не помилва Сноудън.

Същевременно Дмитрий Песков - прессекретар на руския президент Владимир Путин, заяви, че филмът "Сноудън" на Оливър Стоун си заслужава да бъде гледан.

"Филмът би бил особено интересен за жителите на Европа и Америка", смята Песков.