Австралиецът Джулиан Асанж - основателят на скандалния сайт "Уикилийкс", е готов да влезе в американски затвор, предаде Си Ен Ен.

Това гласи съобщение в профила в туитър на "Уикилийкс".

Асанж обаче поставя едно условие. И то е американският президент Барак Обама да помилва информатора на сайта, бившия военен анализатор Брадли Манинг, който излежава 35-годишна присъда.

"Ако Обама помилва Манинг, Асанж в замяна ще се съгласи на лежане в затвор в САЩ,  въпреки явната му незаконност", се казва в съобщението.

През 2013 г. Брадли Манинг бе признат за виновен за кражбата и разпространяването на 750 000 страници от документи и видеоклипове в "Уикилийкс". Изтичането на секретната информация бе обявено за най-голямото в историята на САЩ. Манинг бе признат за виновен по 20 от общо 22 обвинения. Той бе осъден на 35 години лишаване от свобода, които излежава във военния затвор "Форт Ливънуърт" в щата Канзас.

Брадли-Челси Манинг. Снимка Уикипедия

Зад решетките Манинг обяви, че се чувства жена и претърпя операция по смята на пола. Той се прекръсти и вече носи женското име Челси.

Самият Джулиан Асанж поиска и получи убежище в посолството на Еквадор в Лондон през лятото на 2012 г. Така той се спаси от екстрадиране в Швеция, която го подозира в престъпления от сексуален характер. Създателят на "Уикилийкс" нарича тези обвинения политически мотивирани. Австралиецът се опасява, че Швеция ще го депортира в САЩ. Там също го заплашват 35 години затвор и дори смъртна присъда за публикуване на тайни документи на Държавния департамент.

Шведски представители ще разпитат Асанж на 17 октомври в еквадорското посолство, където той живее вече 4 години.

Същевременно Челси Манинг прекрати вчера гладната си стачка, която започна миналата седмица, предаде Ройтерс. Стачката бе в знак на протест срещу отказа на затворническата управа да позволи на Челси да се подложи на лечение от полова дисфория - разстройство на половата идентичност.

През юли бившата Брадли опита да се самоубие. Тогава управата не й позволи да си пусне дълга коса, за да прилича повече на жена.