Канадските власти разрешиха на лекарите да предписват... хероин на наркозависими пациенти, съобщава „Вашингтон пост“. Става въпрос за най-чистия фармацевтичен (или медицински) хероин, известен с името диацетилморфин или диаморфин. Новата „терапия“ ще бъде предписвана само на онези, които страдат от тежка зависимост и на които не помага традиционното лечение, например с метадон.

Канадският премиер Джъстин Трюдо обясни, че решението е взето с цел намаляване броя на случаите на свръхдоза, както и за подобряване качеството на живот на зависимите.

Инжекциите с диацетилморфин ще бъдат правени в лекарските кабинети, само на пациенти, които са получили специално разрешение от здравното министерство. Наркозависимият, който се нуждае от лечение, ще трябва да посещава доктора си не повече от три пъти на ден, за да му поставят инжекциите с фармацевтичен хероин.

Изследванията доказват, че пациентите, които се подлагат на подобно лечение, много по-рядко се оказват свързани с криминалния контингент, а здравето им значително се подобрява.

Тази практика се въвежда за първи път в Канада, но съществува в осем европейски страни.

През април правителството на Джъстин Трюдо вече обяви плановете си за легализация на марихуаната, което вероятно ще стане през 2017 година. Вече е назначена работната група, която да създаде съответните регулации и правила за продажба, данъчно облагане и пр.

Паралелно с това в страната се провежда експеримент, който показва, че при лечението на зависимост от опиати, като алтернатива на диацетилморфина може да се използва хидроморфон, препарат от групата на опиоидните аналгетици. Експериментът е признат за сполучлив: пациентите, участвали в него, започнали по-рядко да употребяват „уличен“ хероин, а като цяло честотата на употребата му намаляла 10 пъти.