Класацията за "Златната топка", най-високото индивидуално отличие във футбола, се връща в оригиналния си вариант, след като договорът между ФИФА и списание "Франс футбол" приключи и няма да бъде подновен.

Отличието вече няма да се връчва от името на ФИФА, а само като награда на популярното френско издание. Така бе от 1956-а до 2009 г., а и в този период "Златната топка" се считаше като класация за излъчване на най-добрия футболист в Европа. През 2010 г. Сеп Блатер плати на издателите на "Франс футбол" и Световната футболна федерация придоби правата. Любопитно е, че тогава спечели Лео Меси. Това се случи и през миналата година.

Гласуването също се връща към оригиналната си форма - от журналистическо жури. В годините на сътрудничеството с ФИФА за най-добрите футболисти гласуваха треньорите и капитаните на националните отбори.

Предполага се, че и ФИФА ще върне предишната си анкета. Така наградите отново стават две, но историята и традицията повеляват, че марката на "Франс футбол" си остава №1.

Фаворит за тази година е Кристиано Роналдо, който стана европейски шампион с Португалия и "Реал" (Мадрид) в едно лято.