ЛОРА ХЪРСТ, ЕЛИША БАЛА-ГБОГБО, АНЖЕЛИНА РАСКУЕ

На фона на най-продължителното претролно пренасищане от десетилетия насам две страни от ОПЕК, производителки на суров петрол, доставките от които спряха заради вътрешните конфликти, се готвят да доставят нови стотици хиляди барели на световните пазари до седмици.

Либийската държавна петролна компания вдигна в сряда ограниченията за продажба на суров петрол от пристанищата Рас Лануф, Сидра и Зуейтина, като потенциално отпуши доставки от 300 000 брела дневно. Говори се, че в Нигерия Exxon Mobil Corp. е готова да поднови доставките от суров петрол от находището "Куа Ибое" - най-качествения сорт от страната, от който по данни на Блумбърг миналата година бяха изнасяни средно по 340 000 барела дневно. За капак второ находище в Нигерия, управлявано от Royal Dutch Shell Plc, се готви до дни да възобнови доставките от близо 200 000 барела на ден.

Макар да има причини за съмнение, че тези барели точно сега могат да пристигат според очакванията, подновяването на тези доставки - общо над 800 000 барела дневно, могат да увеличат повече от три пъти глобалния излишък, който поддържаше цените под половината от равнището им през 2014 г. Това може да де случи точно в момента, в който членките наа ОПЕК и Русия се готвят за среща в Алжир по-късно този месец, за да обсъдят евентуално замразяване на добива за стабилизираане на световните петролни пазари.

"Ако добивът бъде подновен в Нигерия и има някакво възобновяване в Либия, възстановяването на равновесието ще се отдалечи още повече, - каза по телефона Оливие Жакоб, управляващ директор но Petromatrix GmbH в Цуг, Швейцария.  - Това доста усложняваа нещата преди срещата в Алжир."

Либийските доставки

Терминалът в либийското пристанище Сидра горя на няколко пъти, подпалван при сражения между правтелствените сили и ислямистите.

С малки изключения суровият петрол в Ню Йорк и Лондон се задържа на равнището по-малко от 50 долара за барел в продължение на няколко месеца. Сегашното петролно пренасищане в снабдяването е от близо 370 000 барела дневно според данни на базираната в Париж Международна агенция за енергетика (МАЕ).

Подновяването на доставките от трите либийски пристанища ще позволи на Либия за 4 седмици да удвои добива на суров петрол на 600 000 барела дневно, каза председателят на Националната петролна корпорация (НПК) Мустафа Санала.

Износът е възможен след съществено подобряване на ситуацията със сигурността там, каза той в сряда в отделно изявление. Базираната в Триполи НПК отмени мерките, наречени форсмажорни, които дават на компанията правото да не изпълнява ангажиментите по доставките.

Либия подаде най-малко половин дузина неуспешни заявки за възобновяване на доставките. Различното този път може да бъде това, че НПК постигна сделка с Халифа Хафтар - командира на силите, които превзеха Сидраа и Рас Лануф. Той контролира и петролните полета и тръбопроводи, които ги захранват.

"Куа Ибое"

Междувременно Exxon зипълни хранилищата в своя терминал за износ "Куа Ибое" в Нигерия и очаква разрешение от правителството да възобнови доставките, съобщи в сряда човек, запознат с въпроса. От Exxon отказаха да предоставят график на възобновяването и заявиха, че форсмажорните обстоятелства, които действат от юли, все още са в сила.

Тази година въоръжени групировки неведнъж атакуваха петролната инфраструктура, като направиха всяккво възобновяване на потока зависимо от сигурността срещу нови инциденти на тръбопроводите и терминалите за износ. В "Куа Ибое" има форсмажорни обстоятелства след "въздействие от трета страна" върху тръбопроводите през юли според Exxon.

"Ако това е вярно, значи има пореден натиск върху пазарите, тъй като това ще бъде голям обем, който ще се завърне на пазара", заяви по телефона Томас Пю - стоковед в Capital Economics. Той допълни, че се съмнява да има възобновяване, като се има предвид ситуацията и в двете страни.

West Texas Intermediate - еталонът на САЩ, скочи с 0,3 на сто до 43,70 долара за барел. Brent скочи с 0,5%, до 46,09 долара на лондонската борса ICE Futures Europe exchange.

------

* Коментарът е на агенция Блумбърг.