СИМОНА РУСЕВА

Облаците между Берлин и Лондон се сгъстяват. Британският премиер Дейвид Камерън в прав текст е заплашил германската канцлерка Ангела Меркел, че страната му ще излезе от Европейския съюз, ако тя продължава да настоява Жан-Клод Юнкер да оглави Европейската комисия (ЕК).

Стъписващото разкритите е на сп. “Шпигел”. Изданието се позовава на сигурен източник, присъствал на закритата вечеря в Брюксел миналия вторник. Тогава европейските лидери се събраха, за да обсъдят резултатите от евровота и кандидатура за председател на ЕК.

В надпреварата за поста участваха кандидатът на десницата (Европейската народна партия) Жан-Клод Юнкер и на социалдемократите от ПЕС (Партията на европейските социалисти) Мартин Шулц.

На въпросната “тайна вечеря” британският премиер е упражнил огромен натиск върху Ангела Меркел. Камерън изрекъл в очите й, че ако тя успее да убеди европейските лидери и мнозинството от тях подкрепят кандидатурата на Юнкер за шеф на ЕК, той изобщо нямало да е в състояние да гарантира оставането на страната му в ЕС.

След края на срещата, но все още при закрити врати Камерън споделил с присъствали на нея аргументите за острата си реакция спрямо канцлерката. Той ясно посочил, че ако се стигне до мнозинство в полза на Юнкер, това би дестабилизирало неговото правителство до такава степен, че референдумът във Великобритания за излизане от ЕС нямало как повече да се отлага. Камерън бил на мнение, че при подобно всенародно допитване по-голямата част от британците най-вериятно ще кажат “Не!” на оставането на страната в съюза.

По отношение на Юнкер Камерън изрекъл:

“Един образ от времето на 80-те години на миналия век не е в състояние да решава проблемите през следващите 5 години (колкото е мандатът на ЕК – бел. ред.)".

Има и още един сериозен проблем между Лондон и Берлин. Камерън сигнализира, че неговите тори (британските консерватори) са готови да работят в Европарламента заедно с депутатите от германската партия на евроскептиците – Алтернатива за Германия (АЗГ), които за пръв път изпращат евродепутати в Страсбург. Ако това стане, то би било истински кошмар за Меркел, която ненавижда АЗГ. 

Нейният лидер Бернд Луке вчера оповести, че от името на партията си той вече е подал молба евродепутатите й да бъдат включени в парламентарната група на консерваторите и реформаторите. Там са и британските тори. През 2009 г. те излязоха от парламентарната група на Европейската народна партия.

Според “Файненшъл таймс” британското правителство се опасявало, че съюз между торите и АЗГ в Европарламента допълнително ще утежни отношенията между Лондон и Берлин. 

“По всичко личи, че Ангела Меркел иска Дейвид Камерън да й е в помощ при решаването на нейните вътрешнополитически проблеми, а и да изолира АЗГ. Не бих могъл да си представя, че един британски премиер ще се остави да бъде манипулиран”, заяви за “Фейненшъл таймс” Бернд Луке.

Каква ще е партията шах около определянето на наследника на Жозе Мануел Барозу начело на ЕК, предстои да видим. Със сигурност обаче няма да се стигне до мат.